Προς ναυάγιο η τριμερής για προσφυγικό

Προς ναυάγιο η τριμερής για προσφυγικό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς επ’ αόριστον αναβολή οδηγείται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό, λόγω των σοβαρών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός της η κ. Αγκελα Μέρκελ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η απροθυμία της Αγκυρας να ελέγξει αποτελεσματικά τη ροή των προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά και από εκεί την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν στην Κολωνία κατά την εορταστική περίοδο, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό ενδοκομματικό κλίμα για την καγκελάριο της Γερμανίας, το οποίο δεν επιθυμεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω. Αντιθέτως, με αφορμή το προσφυγικό αλλά και τα πολλά εκκρεμή θέματα, για το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθούν οι επαφές σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στο Νταβός της Ελβετίας (21-24 Ιανουαρίου). Στις 3-5 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του κ. Ν. Κοτζιά. Εντός του Φεβρουαρίου, οι κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου αναμένεται να ανταλλάξουν επισκέψεις σε τοποθεσίες που θα έχουν κάποιο συμβολισμό για το προσφυγικό. Πρώτος θα μεταβεί ο κ. Τσίπρας, πιθανότατα κάπου στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, ενώ η ελληνική πλευρά έχει υποδείξει ως καταλληλότερο νησί για την ανταπόδοση της επίσκεψης, τη Σύμη. Η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές του Μαρτίου. Η αυξημένη αυτή κινητικότητα εξηγεί σε σημαντικό βαθμό και τις πολύ μετρημένες αντιδράσεις των Αθηνών στο εορταστικό «μπαράζ» από τουρκικές ΝΟΤΑΜ, ζήτημα που, ούτως ή άλλως, αναμένεται να τεθεί στις πολυεπίπεδες επαφές των επόμενων εβδομάδων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να υποδεχθεί και τον Βρετανό ομόλογό του κ. Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ανά την Ευρώπη, προκειμένου να εξηγήσει τις θέσεις της Βρετανίας για το μέλλον της χώρας σε σχέση με την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή