Σκουρλέτης: Η Eldorado Gold αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μπανανία

Σκουρλέτης: Η Eldorado Gold αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μπανανία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας» κατηγόρησε την Eldorado Gold ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής πολυεθνικής εταιρείας, Πολ Ράιτ.

Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον κ. Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.

Τόνισε μάλιστα πως από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο – καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα – και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Είπε ακόμα ότι την περίοδο 2012 έως 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «καταχωνιάσει» διάφορα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις κατηγορίες της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».

Υπογράμμισε παράλληλα πως υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αναφέροντας ως παραδείγματα με τη μέθοδο της μεταλλουργίας και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Την Τετάρτη, το μεσημέρι ο κ. Σκουρλέτης θα συναντηθεί και με τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή