ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι διοίκηση – ασφαλιστικό

sto-trapezi-dioikisi-amp-8211-asfalistiko-2118043

Στην επιλογή των γενικών γραμματέων της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών επιμένει ο αρμόδιος υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση συμπεριλαμβάνοντας τη σχετική ρύθμιση, παρά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στις λεπτομέρειές του και θα προωθηθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει μέσα από αυτό έναν νέο τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, με την εισαγωγή του Μητρώου και την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο για «μια ριζοσπαστική προοδευτική διοικητική μεταρρύθμιση, που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους», ενώ αναφέρθηκε σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα βάλει τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος και θα δώσει ανάσα στους δημοσίους υπαλλήλους. Κυβερνητικές πηγές στέκονται ιδιαίτερα στην αξιολόγηση που εισάγεται, αναφέροντας ότι δεν θα εμπεριέχεται σε αυτή η ποσόστωση του 15% της μηδενικής αξιολόγησης «που είχε η αξιολόγηση Μητσοτάκη», όπως αναφέρουν, στρέφοντας τα βέλη τους κατά του νέου προέδρου της Ν.Δ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε το ασφαλιστικό, το οποίο παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, και ειδικότερα το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες, σε συνεργασία και με τους επαγγελματικούς φορείς, να βρεθεί λύση. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιμείνει προκειμένου να περάσει τις θέσεις της και στην πρόταση η οποία, όπως αναφέρεται, «προστατεύει και τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις» με τη θέσπιση αύξησης των εισφορών, την οποία, όπως σημειώνουν, έχουν ήδη αποδεχθεί οι εργοδοτικοί φορείς. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν το εν λόγω ζήτημα ως το πρώτο μεγάλο θέμα στο οποίο θα δώσει δείγμα γραφής ο νέος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σπεύδοντας να σχολιάσουν ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και να ακούσουμε τις θέσεις του για το ασφαλιστικό, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό δίκτυο Canal+, την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ως το βήμα που απομένει για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, ενώ κάνοντας λόγο για μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο έως τώρα, πρόσθεσε: «Οσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προχωράει, είτε το κάνουν εσκεμμένα διότι δεν θέλουν η χώρα να προχωρήσει είτε δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα». Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή». Τονίζει, δε, ότι «η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να βγει από την κρίση μέσα στο 2016» και ότι «σε έξι μήνες από σήμερα η Ελλάδα περνάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό, επαναλαμβάνει ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, αλλά και ότι οι χώρες υποδοχής πρέπει να υποστηριχθούν.