Μοσκοβισί: Με το ΔΝΤ δεν παίζουμε

Μοσκοβισί: Με το ΔΝΤ δεν παίζουμε

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι προτιμότερο «να μην παίζουμε» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τη στιγμή που το Ταμείο ετοιμάζεται να αποφασίσει το ρόλο που θα διαδραματίσει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Μοσκοβισί εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρόγραμμα, αποσαφηνίζοντας ότι το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο Μνημόνιο.

«Δεν παίζουμε παιχνίδια με το ΔΝΤ. Θα προσπαθήσουμε να έλθουμε σε μία συμφωνία με το Ταμείο», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «πολλά κράτη-μέλη» της ευρωζώνης, κι «όχι μόνο η Γερμανία», βλέπουν η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ως «μία απόλυτη ανάγκη».

Ο επίτροπος δεν διευκρίνισε ωστόσο αν περιμένει από το Ταμείο να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή είναι διατεθειμένος να δεχτεί έναν απλώς συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο για το Ταμείο – σενάριο που έχει εγείρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το ΔΝΤ ότι τηρεί πολύ σκληρή στάση σε πολλά θέματα της διαπραγμάτευσης, όμως πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης αντιλαμβάνονται την αυστηρότητα του Ταμείου ως δικλείδα ασφαλείας για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Παράλληλα, πολλοί εταίροι είχαν δεσμευθεί για την συνεχιζόμενη ανάμιξη του Ταμείου προκειμένου να λάβουν κοινοβουλευτική έγκριση για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας.

Αναφερόμενος στην επικείμενη πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιτυχία τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όμως υπογράμμισε ότι από το καλοκαίρι – όταν «ακόμα μιλούσαμε για Grexit» – έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επίτροπος χαιρέτισε την συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη στάση του κ. Τσίπρα ως «εποικοδομητική» και πιστή στα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή