Εκτελεστικοί γραμματείς οι νέοι γενικοί γραμματείς

Εκτελεστικοί γραμματείς οι νέοι γενικοί γραμματείς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτελεστικοί γραμματείς, προκειμένου να καταδειχθεί η πολιτική φύση της θέσης, θα ονομάζονται εφεξής οι γενικοί γραμματείς σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων.

Υστερα από πολιτικές ζυμώσεις, αντιδράσεις και διαβουλεύσεις, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα –σήμερα ή τη Δευτέρα– προς ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε εκτενώς και στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε προχθές και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο αρχικό κείμενο θα υπάρξουν μικρές αλλά ουσιαστικές, όπως τόνιζαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αλλαγές οι οποίες θα ενισχύουν «τη διαφάνεια και την αξιοκρατία».

Στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε διημερίδα για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «μεγάλη μεταρρύθμιση» επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα μπορούσε να συνεχίσει το πελατειακό κράτος», ενώ καταφέρθηκε εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας ότι «κι άλλοι ήρθαν να κάνουν τομές, αλλά είτε από φόβο είτε από ανασφάλεια συνέχισαν στην ίδια λογική νομής εξουσίας». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως λάφυρο και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η συνέχειά του», προανήγγειλε δε σημαντικό αριθμό προσλήψεων για το 2016 στην υγεία και την παιδεία ενώ δήλωσε αποφασισμένος να «τελειώνει με τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος».

Οι αλλαγές

Βασική αλλαγή στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι η μετονομασία των γενικών γραμματέων σε εκτελεστικούς γραμματείς. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, οι αρμοδιότητές τους όπως και των λοιπών επικεφαλής του Δημοσίου θα περιγράφονται επακριβώς στο εφαρμοστικό κομμάτι του νόμου. «Μέχρι τώρα οι αρμοδιότητές τους καθορίζονταν κατά περίπτωση από τον αρμόδιο υπουργό, πλέον θα υπάρχει συνέχεια στο κράτος», έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη στην «Κ».

Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταρτιστούν άμεσα τα νέα οργανογράμματα, βάσει των νέων αρμοδιοτήτων, σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, αλλά και στα πολιτικά γραφεία.

Ως προς το Εθνικό Μητρώο Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης από όπου θα επιλέγονται οι γ.γ. και οι λοιποί επιτελείς του Δημοσίου, επέρχεται επέκταση, καθώς σε αυτό θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται, εφόσον πληρούν τα αυξημένα προσόντα που απαιτούνται, απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Πολέμου, αλλά και μη δημόσιοι υπάλληλοι.

Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής θα αποφασίζει τους πέντε επικρατέστερους για κάθε θέση, ενώ η τελική επιλογή θα γίνεται από τον αρμόδιο υπουργό. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να υπάρχει ένα ειδικό συμβούλιο ανά υπουργείο, τελικώς ωστόσο θα είναι ένα –με τρεις συνθέσεις– για όλο το Δημόσιο. Η επιτροπή θα είναι επταμελής και σε αυτή θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και ένας εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή