Η ΕΥΠ είχε αναλάβει τη φρούρηση του Νομισματοκοπείου

Η ΕΥΠ είχε αναλάβει τη φρούρηση του Νομισματοκοπείου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φρούρηση του Νομισματοκοπείου στην ΕΥΠ είχε αναθέσει η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, την περίοδο που η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη βρισκόταν επί ξυρού ακμής, όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια περί εφόδου στο κτίριο του Χολαργού, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας tvxs.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο πρωθυπουργός, όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να “απαλλοτριωθούν” τα χρηματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο, σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Με εντολή Τσίπρα, η ΕΥΠ ανέλαβε τότε να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Η ιστοσελίδα, επικαλούμενη «αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες», αναφέρει επίσης ότι «το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν –για μικρό χρονικό διάστημα– οι πληρωμές μισθών και συντάξεων μετά την επιβολή των capital controls και έως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα».

Κυβερνητικές πηγές, που ρωτήθηκαν σχετικά, απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, η οποία συνδέεται με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, και αρκέστηκαν στο «ουδέν σχόλιον». Στα σχέδια για έφοδο στο Νομισματοκοπείο και για διπλό νόμισμα είχε αναφερθεί την περασμένη Τρίτη ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. «Είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», είχε τονίσει ο κ. Στουρνάρας, προκαλώντας την επόμενη ημέρα τις αντιδράσεις του κ. Παν. Λαφαζάνη και του κ. Γ. Βαρουφάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή