Από κόκκινος επαναστάτης, κόκκινο πανί

Από κόκκινος επαναστάτης, κόκκινο πανί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως φταίνε τα ένδοξα νιάτα του. Τότε που αντί για μαντιλάκια ποσέτ είχε στο πέτο το αυτοκόλλητο της Πανσπουδαστικής και αντί για υπουργός, ήταν γραμματέας των φοιτητών της Νομικής. Την ντουντούκα την κρατούσε ο ίδιος, κι όπως τώρα οι άλλοι τού φωνάζουν «Κάτσε καλά, Κατρούγκαλε!», τότε εγκαλούσε εκείνος τους υπουργούς. Από τότε έως τώρα πέρασαν 30 χρόνια, αλλά στα κυκλώματα της μνήμης του Γ. Kατρούγκαλου τα κατάλοιπα της επανάστασης προκαλούν κάθε τόσο υπουργικό βραχυκύκλωμα.

«Εγώ θέλω να βγει ο κόσμος στους δρόμους», λέει ενώ οι συνάδελφοί του δικηγόροι ξεχύνονται με τις γραβάτες στο Σύνταγμα, φωνάζοντας «Κατρούγκαλε, ντροπή σου! Παραιτήσου». Στήνοντας γέφυρα σουρεαλισμού ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, ο υπουργός ξεσπαθώνει: «Αυτά που υποστηρίζουν υποστηρίζω κι εγώ», επιμένει, και μπροστά στους δέκτες τους οι παλιοί «Αγανακτισμένοι» του Συντάγματος νιώθουν το βέρτιγκο του συστήματος να τους καταπίνει. Γιατί δεν έχουν περάσει ούτε 4 χρόνια από τότε που ο σημερινός υπουργός κήρυττε την «αμεσοδημοκρατία» στην κάτω πλατεία.

«Φυσάει ένα αεράκι τώρα στην πλατεία», αγόρευε ο Γ. Κατρούγκαλος το 2011. «Ελπίζω να μη διώξει μόνο τη ζέστη, αλλά κι αυτούς που βλέπουν το μνημόνιο για μονόδρομο». Στην πορεία, βέβαια, το «αεράκι» έγινε τυφώνας και ο υπουργός πιάστηκε στον στρόβιλο. Πέρυσι τον Ιανουάριο, πρώτη μέρα υπουργός, έλεγε πως «όταν διαισθανθώ ότι θα μου έρθει γιαούρτι, θα παραιτηθώ αμέσως. Σημαίνει ότι πλέον δεν με θέλει ο λαός». Η διαίσθησή του, όμως, δεν πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ισχυρή. Δεν παραιτήθηκε όταν οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ τον στρίμωξαν και του φώναζαν «ήσασταν αριστεροί υποτίθεται!», ούτε όταν τον παγίδευσε το ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα και τον στόλισε με κάθε πιθανό κοσμητικό επίθετο. Ακόμα και τώρα ο «κόκκινος» επαναστάτης μάλλον δεν έχει αντιληφθεί πως έγινε κόκκινο πανί. Κάπου στο Παλαιό Ψυχικό, στο σπίτι με τα μαντιλάκια ποσέτ στις ντουλάπες και το κάμπριο MG στο γκαράζ, ο Γ. Κατρούγκαλος κάνει τη δική του επανάσταση. Οπως όλα δείχνουν, είναι η επανάσταση κατά της λογικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή