Μέρκελ: Όλα ανοιχτά ακόμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Μέρκελ: Όλα ανοιχτά ακόμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή ως προς την κατάληξή της παραμένει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – και από τις δύο πλευρές, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, εξηγώντας ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να αναφέρεται σε ημερομηνίες.

Δεν απέκλεισε ωστόσο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, ενώ, αναφερόμενη στο Κυπριακό, δήλωσε ότι πρέπει τους επόμενους μήνες να σημειωθεί πρόοδος και ότι οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι υψίστης σημασίας.

 

«Δεν πιστεύω ότι το να αναφέρουμε τώρα μια τέτοια ημερομηνία είναι σκόπιμο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των πραγμάτων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο εβδομαδιαίο podcast της, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν σε δέκα χρόνια η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει ότι θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ. «Έχουμε πει ότι αυτό είναι μια ανοιχτή διαδικασία ένταξης – και από τις δύο πλευρές. Και σε αυτή τη διαδικασία ανοίξαμε τώρα ένα περαιτέρω κεφάλαιο. Δεν αποκλείω να ανοίξουμε και περισσότερα κεφάλαια, αλλά είναι ακόμη πολύ μακρύς ο δρόμος. Παραταύτα καλωσορίζω την εντατικοποίηση και πάλι των επαφών», πρόσθεσε η Καγκελάριος, η οποία την Παρασκευή θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και μέλη του υπουργικού συμβουλίου του.

«Ελπίζω επίσης ότι θα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα θέμα το οποίο μας βαραίνει πολύ σε αυτό το πλαίσιο: αυτό είναι το Κυπριακό, για το οποίο βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι «καλές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ακόμη περισσότερο δε διότι είμαστε – τουλάχιστον η Γερμανία και η Τουρκία – μέλη του ΝΑΤΟ και έχουμε και εδώ να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή