Τρία «αγκάθια» και μία συνάντηση επαναπροσέγγισης

Τρία «αγκάθια» και μία συνάντηση επαναπροσέγγισης

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά την ανοιχτή αμφισβήτηση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η στροφή της κυβέρνησης κλείνει για την ώρα το ζήτημα της συμμετοχής του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση της επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα επιχειρήσει να συμβολίσει και την ουσιαστική επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός και έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που δεν διαψεύδει το ΔΝΤ, στη συζήτηση θα τεθούν οι διάφοροι τρόποι μείωσης του ελληνικού χρέους αλλά και η πορεία των μεταρρυθμίσεων, με κύριο ζήτημα το ασφαλιστικό σύστημα. Ο κ. Ράις τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΔΝΤ εξετάζει τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υπενθύμισε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, καθώς κάθε χρόνο χρειάζονται μεταβιβάσεις 10% του ΑΕΠ για να χορηγούνται οι συντάξεις.

Ενα άλλο αγκάθι που ίσως τεθεί στη συζήτηση είναι οι διαφορετικές δημοσιονομικές προβλέψεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πλέον αρνητικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει υστέρηση, κάτι το οποίο υπονοεί την ανάγκη επιπλέον μέτρων. Ευρωπαϊκές πηγές, εξάλλου, φέρονται να μεταφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν να υπενθυμίζει στις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους τις συνεχείς υστερήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτό τον τομέα.

Πάντως, και ενώ πολύς λόγος γίνεται για τον ρόλο του κ. Τόμσεν στη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι οι πληροφορίες που τον θέλουν να εισηγείται την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα «δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Πιέσεις…

Κι ενώ η Ελλάδα σίγουρα θα πιέζεται από το Ταμείο για το πρώτο, η πίεση αναμένεται να μεταφερθεί σύντομα και στους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν φαίνονται έτοιμοι να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το Ταμείο ήταν έτοιμο να στείλει μία 11μελή αποστολή στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι του διεμήνυσαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για την επιστροφή, καθυστερώντας την αποστολή.

Αντιμέτωποι με την απροθυμία των Ευρωπαίων, αλλά κυρίως με τα αντιφατικά μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, οι Αμερικανοί παρενέβησαν στη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα. Στο τηλεφώνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο ομόλογός του Τζακ Λιου υπενθύμισε ότι η συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει μεταρρυθμίσεις, ελάφρυνση του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο – και βέβαια συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν.

Οπως δήλωσε, ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα βρεθεί στη μέση των διαπραγματεύσεων: «Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους στη συνεργασία τους με τους Ελληνες για να αντιμετωπιστούν τα θέματα του χρέους. Δεν θα επιβάλουμε όμως λύση. Θα προσφέρουμε τις ιδέες και τη βοήθειά μας με διάφορους τρόπους αλλά δεν θα βρεθούμε στη μέση. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε για την επίλυση του ζητήματος, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού» δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μετά το Νταβός, η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να ενημερώσει και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την πορεία προς το νέο ελληνικό πρόγραμμα και τον ρόλο του ΔΝΤ σε αυτό. Γνώστης του τρόπου λήψης των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού, εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι έχει να γίνει κάποια ενημέρωση για την Ελλάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο από το καλοκαίρι – έστω και άτυπη. Θεωρεί όμως βέβαιο ότι θα γίνει σίγουρα κάποια συνεδρίαση για το θέμα μέχρι τον Μάρτιο. Ακόμη και αν η εισήγηση είναι αρνητική, δηλαδή να μη συμμετάσχει στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το συμβούλιο θα πρέπει να ενημερωθεί για το θέμα, σημειώνει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή