Ποιοι πίνουν «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου

Ποιοι πίνουν «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουσιαστικές αλλαγές στον σχεδιασμό, τη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων έχει δρομολογήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες εβδομάδες, αθόρυβα αλλά συστηματικά, έχοντας δημιουργήσει μια άτυπη μεν, αλλά ισχυρή ηγετική ομάδα με την οποία συζητεί την κυβερνητική και την επικοινωνιακή πολιτική. Πρόκειται για μια άτυπη κυβερνητική επιτροπή, την οποία σκοπίμως το Μέγαρο Μαξίμου έχει υποβαθμίσει, προκειμένου να λειτουργεί χωρίς δημοσιότητα, ωστόσο, έχει συζητήσει όλα τα μεγάλα θέματα του τελευταίου διαστήματος, τις εκλογές στη Ν.Δ. και τη στάση της κυβέρνησης, το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και άλλα.

Στο όργανο αυτό συμμετέχουν οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, την κυβερνητική εκπρόσωπο Oλγα Γεροβασίλη, ενώ καλούνται διάφοροι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, ανάλογα με το αντικείμενο της συζήτησης.

Η ομάδα αυτή, ιδεολογικά ομοιογενής, είναι η πλέον ισχυρή στην κυβέρνηση, έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, είναι όλοι ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα μέλη της συνομιλούν με τον κ. Τσίπρα τακτικά και ουσιαστικά και πέραν των συσκέψεων. Καθημερινές σχεδόν είναι οι συζητήσεις που έχει ο κ. Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, όπως και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, που είναι τακτικός συνομιλητής του κ. Τσίπρα.

Οι συνεργάτες και συνομιλητές, σχεδόν καθημερινοί, του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, παραμένουν ουσιαστικά τα ίδια πρόσωπα, με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Αγγελο Τσέκερη να θεωρείται ως καλή επιλογή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Θόδωρος Μιχόπουλος είναι καθημερινά παρόντες. Ειδικό ρόλο έχει ο Βαγγέλης Καλπαδάκης που είναι επιφορτισμένος με την αποστολή να ετοιμάζει όλους τους φακέλους των διεθνών επαφών του κ. Τσίπρα. Με προσοχή ακούει ο κ. Τσίπρας και τις απόψεις του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Λαοκράτη Βάσση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθεί επικεφαλής του ΕΣΡ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος, δεν βρίσκονται στον στενό κύκλο των καθημερινών συσκέψεων του πρωθυπουργού, παρά το ότι πρόκειται για δύο κρίσιμα υπουργεία. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον κ. Καμμένο ο πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά χωρίς δημοσιότητα, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον κ. Κοτζιά.

Στα «κάτω» τους βρίσκονται οι λεγόμενοι ΠΑΣΟΚογενείς. Μετά την απομάκρυνση του Αλέξη Μητρόπουλου, ήρθε η επίδειξη δύναμης του κ. Τσίπρα έναντι του κ. Κουρουμπλή που τον μετέθεσε χωρίς συζήτηση και εξήγηση από το υπουργείο Υγείας στο Εσωτερικών. Επίσης, το γεγονός ότι και ως ιδεολογική συνιστώσα, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένοι μετά την ψήφιση του Μνημονίου και η ιδεολογική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία έχει ατονήσει τη σημασία και το ειδικό βάρος που είχαν πριν από έναν χρόνο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται και έχει αναθέσει στον Χάρη Γολέμη, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πουλατζάς, να ετοιμάσει τη νέα ιδεολογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο, κάτι ιδιαίτερα αναγκαίο μετά το Μνημόνιο και τη διάσπαση. Ο κ. Γολέμης έχει συνδράμει πολλές φορές παρασκηνιακά στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού.

Επίσης ο γραμματέας Πάνος Ρήγας, η εκπρόσωπος Ράνια Σβίγκου θεωρούνται σταθερά αξιόπιστα στελέχη.

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ή σκέπτεται ανασχηματισμό, κυβερνητικές πηγές το αποκλείουν στην παρούσα φάση, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να υπάρξουν τριγμοί στο ευαίσθητο οικοδόμημα των 153 εδρών, ωστόσο παραπέμπουν στην κρίσιμη περίοδο που ανοίγεται για την κυβέρνηση μετά το ασφαλιστικό με το σκεπτικό ότι μπορεί να χρειαστεί ενίσχυση το κυβερνητικό σχήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή