Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η απλή αναλογική

Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η απλή αναλογική

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει προφανής λόγος που η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης επαναφέρουν τις τελευταίες ημέρες την απλή αναλογική ως κεντρικό πλέον αίτημά τους στην κυβέρνηση. Και οι δύο ανησυχούν ότι η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη θα εντείνει την πόλωση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουν βέβαια ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, τα μικρότερα ενδιάμεσα κόμματα κινδυνεύουν να συνθλιβούν.

Χωρίς να το λένε δημοσίως, ακόμη και συνεργάτες της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη αναγνωρίζουν πια ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, το πιθανότερο είναι μόνο ένα κόμμα στον χώρο του Κέντρου να επιβιώσει. Και θέλουν βέβαια να ελπίζουν ότι αυτό δεν θα είναι… η Ενωση Κεντρώων. Παραδέχονται επίσης ότι η μόνη περίπτωση να ψηφισθεί ένα τέτοιο κόμμα είναι οι πολίτες να ξέρουν ότι θα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. Και γι’ αυτό ζητούν από τον κ. Τσίπρα (και θα του το ζητούν μετ’ επιτάσεως στο εξής) την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, υπενθυμίζοντάς του ότι η απλή αναλογική ήταν πάγια υπόσχεση της Αριστεράς και ότι δεν εναπόκειται σε καμία τρόικα να την αποτρέψει.

Αν τούτο συμβεί, οι πολίτες θα έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν ένα μικρότερο κόμμα-ρυθμιστή, λένε οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, παραβλέποντας ωστόσο ένα πολύ ισχυρό ενδεχόμενο: αν ο κ. Τσίπρας εισηγηθεί νέο εκλογικό νόμο χωρίς κανένα μπόνους στον νικητή, όποιος κι αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι μάλλον αδύνατον να κερδίσει περισσότερες από 110-115 έδρες (τόσες αναλογούν με απλή αναλογική στο 33%-35%). Επομένως, η μόνη ορατή περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι ο μεγάλος συνασπισμός. Δηλαδή η σύμπραξη Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και πολλοί πιστεύουν ότι μια τέτοια λύση θα προτείνει τελικά ο κ. Τσίπρας για να παραμείνει στα πράγματα ακόμη και αν ηττηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα σενάρια ερμηνεύουν την αναβίωση της συζήτησης περί της «ανάγκης» συνένωσης των κομμάτων μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη η κ. Γεννηματά δρομολογεί την επίσπευση του πολυσυζητημένου ιδρυτικού συνεδρίου της Δημ. Συμπαράταξης τον Μάρτιο (το οποίο με χθεσινό άρθρο της στα «Νέα» περιγράφει ως ελληνική «Ελιά»), με εκλογή προέδρου από τη βάση, νέο όνομα και σύμβολα, αλλά και αυτονομία των κομμάτων που θα συμμετέχουν.

Πιέσεις να αναλάβει γρήγορα πρωτοβουλίες δέχεται και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος κατά γενική ομολογία αντιμετώπισε μέχρι στιγμής πιο ψύχραιμα τις εξελίξεις στη Ν.Δ. Ο ίδιος πιστεύει ότι η υπεραισιοδοξία που έχει προκληθεί από τη νίκη του κ. Μητσοτάκη σταδιακά θα ξεφουσκώσει και εκτιμά ότι το κόμμα του θα κάνει την έκπληξη και θα γίνει ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, καθώς είναι ο μόνος τολμηρός πολιτικός φορέας που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις.

Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις

Το σκεπτικό του κ. Θεοδωράκη δεν στερείται επιχειρημάτων. Εκτιμά ότι το κόμμα του –εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ– δεν κινδυνεύει με απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύει επίσης ότι η δική του άρνηση να συμπράξει σε οποιοδήποτε κοινό σχήμα με το ΠΑΣΟΚ θα καταστήσει κενό γράμμα την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά. Πόσο μάλλον όταν είναι βέβαιος ότι και κανείς πρώην υπουργός όπως π.χ. η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης δεν θα επιθυμούσαν την επανάκαμψή τους στην πολιτική υπό τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με απλά λόγια, θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκείνο που θα πληγεί εν τέλει από τη νίκη Μητσοτάκη και αυτό έχει προσδιορίσει και τις τελευταίες του επιλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Θεοδωράκης σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του προβάλλει διαρκώς τις μεταρρυθμίσεις που το κόμμα του παγίως ζητεί, και κυρίως όσες ξέρει ότι έχει πρόβλημα να αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης. Οπως π.χ. την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, τον πλήρη διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας και την ανάγκη δημιουργίας αποτεφρωτηρίων νεκρών σε όλους τους μεγάλους δήμους.

Εξυπακούεται βέβαια ότι τόσο ο κ. Θεοδωράκης όσο και η κ. Γεννηματά έχουν στο μυαλό τους τις δημοσκοπήσεις. Ξέρουν ότι, αν σε λίγες εβδομάδες από σήμερα αυτές εμφανίσουν τα κόμματά τους να είναι κάτω του ορίου εισόδου στη Βουλή, οι πρωτοβουλίες που θα μπορούν να λάβουν θα είναι ετεροπροσδιοριζόμενες. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουν το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σύμπραξης με τη νέα Ν.Δ. σε όλα τα πολιτικά στελέχη που ψήφισαν «Ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή