Νέος πρόεδρος, νέο επιτελείο στη Ν.Δ.

Νέος πρόεδρος, νέο επιτελείο στη Ν.Δ.

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμούς αλλά και ισορροπίες στο νέο περιβάλλον των κομματικών γραφείων αναζητεί το επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που από το μεσημέρι της Δευτέρας έχει εγκατασταθεί στη Συγγρού. Η έδρα θα παραμείνει εκεί μόνο για λίγο διάστημα, αφού μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας είναι η ταχεία αποχώρηση από τα γραφεία της Συγγρού, καθώς πάνω από αυτά πλανάται το φάσμα της οικονομικής χρεοκοπίας.

Επί του παρόντος, ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη νέα είσοδο στελεχών την οποία προκαλεί η έλευση του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Τον στενό πολιτικό πυρήνα γύρω από τον νέο πρόεδρο αποτελούν δύο ομάδες στελεχών, το στενό του επιτελείο και κάποιοι βουλευτές που συνέβαλαν στον προεκλογικό αγώνα καθώς και όσοι επελέγησαν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη μετά την εκλογική του νίκη.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Μιχάλης Μπεκίρης, πρ. βουλευτής Αχαΐας και κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη, που αναλαμβάνει διευθυντής στο γραφείο του προέδρου, ο Νίκος Γεωργιάδης, πρώην βουλευτής Κερκύρας, ο οποίος και λέγεται ότι θα είναι ο άνθρωπος πίσω από τη στρατηγική και τον πολιτικό λόγο του κόμματος (με ή χωρίς τον τίτλο του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού), ο Θανάσης Νέζης, οργανωτικός νους της καμπάνιας Μητσοτάκη, ο οποίος και θα έχει αντίστοιχο, αν και άτυπο, ρόλο και στο κόμμα, ο δημοσιογράφος – επικοινωνιολόγος Μακάριος Λαζαρίδης, που ανέλαβε ήδη διευθυντής του γρ. Τύπου, και ο κ. Κ. Κυρανάκης, πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ με λόγο στην επικοινωνία. Επίσης, οι κ. Διον. Μελιτσιώτης (διευθυντής του γραφείου Μητσοτάκη στο υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης), Τ. Γαϊτάνης και Β. Σπανάκης και, φυσικά, ο Νίκος Παπαθανάσης, κατά το παρελθόν πρόεδρος των Αστικών Συγκοινωνιών, που έχει αναλάβει να βρει άκρη στο οικονομικό πρόβλημα και να δρομολογήσει τη μετακόμιση σε άλλο κτίριο.

Σε αυτά τα στελέχη έρχονται να προστεθούν και οι βουλευτές που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για θέσεις ευθύνης. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. είναι υπό μία έννοια τυχερός καθώς δεν είχε τη στήριξη μεγάλου αριθμού βουλευτών προεκλογικά και, συνεπώς, έχει και μικρότερες δεσμεύσεις. Ο κ. Λευτ. Αυγενάκης, που πραγματοποίησε ακόμη και περιοδείες εκτός ηρακλειώτικης έδρας υπέρ Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε αναπληρωτής γραμματέας και προαλείφεται για διάδοχος του κ. Ανδ. Παπαμιμίκου, ο οποίος, παρά την πολεμική που δέχθηκε, διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο κόμμα. Ακόμη, ένας μικρός αριθμός βουλευτών συνέβαλε στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη, όπως ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, που επίσης αναμένεται να αναλάβει κεντρικό ρόλο, αλλά και οι Γ. Γεωργαντάς, Χρ. Κέλλας, Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, μετριοπαθής πολιτικός το στίγμα του οποίου υπερβαίνει τις καραμανλικές καταβολές του, αποτέλεσε την επιλογή για τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος και αυτός που θα «τρέχει» τον πρωινό καφέ της Ν.Δ., που άρχισε ήδη να σερβίρεται από το πρωί της Παρασκευής. Οπως σημειώνεται αρμοδίως, ο «καφές» θα είναι… μεταβλητής γεωμετρίας, δηλαδή η πλήρης σύνθεσή του θα αποφασίζεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις ανάγκες ή την επικαιρότητα. Μόνον βέβαιο είναι ότι ενίοτε σε αυτόν θα βρίσκεται και ο εκλογολόγος Τ. Θεοδωρικάκος.

Αντιπρόεδροι και καραμπόλες

Εξέχοντα ρόλο στο νέο οργανόγραμμα αναμένεται να διαδραματίσουν οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης με τομέα ευθύνης τον προγραμματικό λόγο του κόμματος και Αδωνις Γεωργιάδης με επίκεντρο το κοινοβουλευτικό έργο και την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, με τον κ. Κ. Τσιάρα –στέλεχος κοντά στον επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο– στον απαιτητικό ρόλο του γραμματέα της Κοιν. Ομάδας.

Από εκεί και πέρα, για τις θέσεις των συντονιστών και τομεαρχών του κόμματος, αλλά και για το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε επί Σαμαρά, διευρύνθηκε επί Μεϊμαράκη και αναμένεται να αναδιαμορφωθεί επί Μητσοτάκη, διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος με διαγκωνισμούς και καραμπόλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό αίτημα του κ. Μ. Βορίδη για θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου απορρίφθηκε (επελέγη ο πιο μετριοπαθής, καραμανλικών αναφορών Νίκος Δένδιας, παρέμεινε ο Γιάννης Βρούτσης και παίρνει το βάπτισμα του πυρός η 35χρονη Νίκη Κεραμέως). Οπως επιμένουν καλοί γνώστες του παρασκηνίου, η απόρριψε του αιτήματος δεν αφορά μόνον τη «δοσολογία» του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. αλλά και τις βεβαρημένες σχέσεις του κ. Βορίδη με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη. Αν και αρχικώς ο κ. Βορίδης επιφυλάχθηκε, εν τέλει συμφώνησε να αναλάβει συντονιστής Εσωτερικών, παράλληλα με την ευθύνη της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεδομένη είναι και η παραμονή του κ. Χρήστου Σταϊκούρα επί των οικονομικών ενώ ακούγονται τα ονόματα των Ν. Παναγιωτόπουλου και Θόδ. Φορτσάκη για συντονιστές κοινωνικών και μορφωτικών τομέων αντίστοιχα.

Ανοιχτό παραμένει το ποιος θα αναλάβει συντονιστής Εξωτερικών και Αμυνας, θέση η οποία φέρεται να προτάθηκε, κατά τη σειρά επαφών που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, στην κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, πλην όμως –τα τελευταία 24ωρα– εμφανίστηκε να διεκδικείται και από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν αποκλείεται η λύση στην οποία θα καταλήξει εντός της ημέρας ο κ. Μητσοτάκης να περιλαμβάνει και την τοποθέτηση κάποιων στελεχών στο Πολιτικό Συμβούλιο, στις συνεδριάσεις του οποίου δεν αποκλείεται ρόλο και λόγο να έχει και ο ηττημένος της περασμένης Κυριακής, Ευ. Μεϊμαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή