Μήνυμα προς όλους συνιστά η διαγραφή Γρηγοράκου

Μήνυμα προς όλους συνιστά η διαγραφή Γρηγοράκου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που επηρεάστηκε ευθέως από τη συζήτηση περί των εξελίξεων που δρομολογούνται στον ευρύτερο χώρο του κέντρου από την ανάδειξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. Η επίδειξη πυγμής από την κ. Φώφη Γεννηματά διά της διαγραφής του κ. Λ. Γρηγοράκου από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συνιστά μήνυμα προς όλους όσοι σκεφτούν να αμφισβητήσουν την κομματική γραμμή στο μέλλον.

Θρυαλλίδα για τη διαγραφή του κ. Γρηγοράκου δεν ήταν μόνο οι –μονότονα επαναλαμβανόμενες– δηλώσεις του περί συντριβής του ΠΑΣΟΚ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και το κλίμα που επικράτησε στο εσωτερικό της Κ.Ο. κατά τη διάρκεια μιας μίνι συνεδρίασής της, υπό τον γραμματέα της κ. Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος εν ολίγοις ζήτησε κομματική πειθαρχία. Η ανακίνηση του ζητήματος του ασφαλιστικού, όπου το κόμμα βρέθηκε διχασμένο σε δύο γραμμές ανάμεσα στη μη ψήφιση του νομοσχεδίου ή τη στήριξη κάποιων άρθρων του, λειτούργησε ως κώδων κινδύνου για τη Χαρ. Τρικούπη. Και τούτο διότι στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά αντιλήφθηκαν πως αν αρχίσει να εμπεδώνεται στην Κ.Ο. η άποψη πως ορισμένες κεντρικές γραμμές του κόμματος τίθενται προς αμφισβήτηση, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει εύκολα. Η παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου ενόχλησε κάποιους βουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν άμεση σύγκληση των οργάνων προκειμένου να αποφασιστεί μια γραμμή σαφούς ανάδειξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως του κατεξοχήν εκφραστή του προοδευτικού κέντρου, που δεν στοιχίζεται πίσω από κανέναν.

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν απαράδεκτη και συνειδητά υπονομευτική τη συμπεριφορά του κ. Γρηγοράκου. Αρχικά διότι εξαφάνισε επικοινωνιακά μια προσπάθεια μηνών που κορυφώθηκε στις αρχές της εβδομάδας με τις συναντήσεις και επαφές της κ. Γεννηματά με όλο το φάσμα των εργατικών και δημοσιοϋπαλληλικών ενώσεων για το ασφαλιστικό. Και, έπειτα, λόγω του γεγονότος ότι έστρεψε την προσοχή από το Ποτάμι, όπου ήδη υπήρχαν πιο σοβαρές ενδοκομματικές αναταράξεις, στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με τον κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος φάνηκε να μη διαφωνεί με τις πρωτοβουλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι δεν υφίσταται μέτωπο με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει μάλλον λάβει αποστάσεις από το σίριαλ Γρηγοράκου.

Ως προς το σκέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η υπόθεση του κ. Γρηγοράκου δημιούργησε κραδασμούς. Καταρχάς από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος της οποίας εξέφρασε την ενόχλησή του διότι –ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης– δεν ειδοποιήθηκε για τη διαγραφή του βουλευτή Λακωνίας. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, από τη ΔΗΜΑΡ εξέφραζαν τον συνολικό σκεπτικισμό τους για την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε διαφορετικό κλίμα είναι πλέον και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που από την αρχή εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη και διαφώνησαν με τη διαγραφή Γρηγοράκου ως «έλλειψη σεβασμού» της διαφορετικότητας των απόψεων. Πάντως, η κ. Γεννηματά συναντήθηκε την Παρασκευή τόσο με τον κ. Θεοχαρόπουλο, όσο και με μέλη των Κινήσεων, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Συνεργάτες της κ. Γεννηματά τόνιζαν ότι σύντομα ο επικοινωνιακός ορυμαγδός από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη θα καταλαγιάσει. Γι’ αυτό, όπως έλεγαν, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να κινηθεί τάχιστα σε τέσσερα επίπεδα:

• Πρώτον, να ενταθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες σε αντιπολιτευτικό αλλά και προγραμματικό επίπεδο. Σε αντιπολιτευτικό, θα πρέπει να αναδειχθεί η διαφωνία στο ασφαλιστικό και στο αγροτικό. Ενώ σε προγραμματικό θα πρέπει να προωθηθούν συντεταγμένα και άμεσα οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις για το προσφυγικό, το πολιτικό σύστημα, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη.

• Δεύτερον, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρέπει να αναδειχθεί ως αυτόνομος, τρίτος πόλος, με λόγο διακριτό τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούνται ήδη να τηρούν σαφείς αποστάσεις κι από τους δύο.

• Τρίτον, ως αυτόνομος πόλος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να εκφράσει ολόκληρο τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ως εκ τούτου, έλεγαν, θα πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της Συμπαράταξης.

• Και, τέταρτον, με τη διαγραφή Γρηγοράκου κλείνουν τα μέτωπα του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά. Στο εξής αναζητούνται οι τρόποι επαναπατρισμού ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνιστά τη βασική δεξαμενή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή