Γ. Γκάουκ: «Η Ελλάδα και η Γερμανία πλάι πλάι»

Γ. Γκάουκ: «Η Ελλάδα και η Γερμανία πλάι πλάι»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση της Ελλάδας να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, αλλά και την προσδοκία ότι οι εταίροι θα κάνουν το ίδιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του, χθες, στο Βερολίνο, με την καγκελάριο Μέρκελ. «Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όχι “κούρεμα”, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά με άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, πράγμα το οποίο έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και ζήτησε να υπάρξουν, αν χρειασθεί, «διορθώσεις, σε σημεία τα οποία αποδεδειγμένα, αφού συμφωνήσουμε από κοινού, είναι εσφαλμένα».

Συζητήθηκε επίσης το προσφυγικό, για το οποίο ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε την καγκελάριο για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει. Αλλωστε, είχε εκθειάσει την πολιτική της στη διαχείριση του ζητήματος και σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «η Μέρκελ είναι μεγάλη πολιτικός» και με τις αποφάσεις της στο προσφυγικό προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στη Γερμανία. Τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα, ενώ για τις πολεμικές επανορθώσεις εξηγεί ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν έχουν παραγραφεί και θα τεθούν στο κατάλληλο διεθνές forum, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε και κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος από την πλευρά του αποσαφήνισε ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν κοινή άποψη για το θέμα.

Στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Παυλόπουλου, ο Γερμανός πρόεδρος περιέγραψε τον Ελληνα ομόλογό του ως «πεπεισμένο Ευρωπαίο και άνθρωπο ο οποίος συνέβαλε πολύ ενεργά στην οικοδόμηση της Ε.Ε.». Τόνισε ότι «Γερμανία και Ελλάδα βρίσκονται πλάι πλάι», ενώ πρόσθεσε ότι «η ήπειρός μας μπορεί να σηκώσει τα βάρη της προσφυγικής κρίσης μόνο από κοινού» και «δεν πρέπει να αφήνουμε ο ένας στον άλλον τα προβλήματα, όπως τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», εκφράζοντας την ικανοποίησή του «για κάθε συνοριοφύλακα, για κάθε χέρι που δρα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη». Ο κ. Γκάουκ σημείωσε ότι «καταστήσαμε με επιμονή γερμανική πολιτική την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στηρίξαμε την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπλέον βάρος από την προσφυγική ροή και μίλησε για «διπλή επιβάρυνση», διότι λόγω των μεταρρυθμίσεων οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες προκλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή