Αποστάσεις Βενιζέλου από Χαρ. Τρικούπη

Αποστάσεις Βενιζέλου από Χαρ. Τρικούπη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης «ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς» ετάχθη ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβαση που πραγματοποίησε χθες μέσω άρθρου του. Ο κ. Βενιζέλος ενέταξε, εμμέσως πλην σαφώς, σε αυτές τις δυνάμεις όλα τα κόμματα που έχουν προσχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην «πολιτική ευθύνη» που χάραξε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Αφήνει να εννοηθεί ότι σε αυτό το μέτωπο ανήκουν τόσο η Ν.Δ. όσο και τα κόμματα του Κέντρου (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, αλλά και η Ενωση Κεντρώων), ενώ –παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείει τον ΣΥΡΙΖΑ– επισημαίνει ότι το κυβερνητικό κόμμα «αρνείται να παραδεχθεί τη ριζική μεταστροφή του και, με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει να προκαλεί εθνική βλάβη, δέσμιος των αντιφάσεών του και των αντιφάσεων της αντιμνημονιακής φιλοσυριζαϊκής Δεξιάς».

Λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις της κ. Φώφης Γεννηματά περί «αβύσσου» ανάμεσα στη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι αυτός ο προσδιορισμός (δηλαδή η «άβυσσος») μπορεί να περιγράψει το χάσμα με τη Χρυσή Αυγή, «τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τους τραγελαφικούς οπαδούς του Grexit. Αβυσσος πρέπει να μας χωρίζει από τον λαϊκισμό, τη συνωμοσιολογία, τους ψεκασμένους, τα Νεφελείμ».

Μια τέτοια κυβέρνηση, που θα εφαρμόζει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα που έχει, όπως είπε, ήδη επεξεργαστεί το «προοδευτικό Κέντρο», θα μπορέσει να συγκροτηθεί μόνο αν ξεπεραστούν «κομματικοί εγωισμοί και αλαζονικές τακτικές αυτοδυναμίας» και συστρατευθούν «όλες οι πολιτικές, κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις» που πιστεύουν σε αυτό. Ο κ. Βενιζέλος αξιολογεί θετικά την κίνηση της κ. Γεννηματά να αναλάβει πρωτοβουλία για ιδρυτικό συνέδριο και ανάδειξη επικεφαλής του νέου κόμματος, ενώ ως ελάχιστη δυνατή πρωτοβουλία ζητεί την «κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων και κινήσεων του ευρύτατου αυτού αλλά και αξιακά προσδιορισμένου χώρου». Ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείει από αυτή τη συστράτευση ούτε την Ενωση Κεντρώων και ζητεί από τους ιθύνοντες του κόμματος «να τοποθετηθούν» στην εξελισσόμενη συζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή