Σύγκρουση στη Βουλή με φόντο το ΕΣΡ

Σύγκρουση στη Βουλή με φόντο το ΕΣΡ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός περιβάλλοντος κλιμακούμενης πόλωσης που ξέσπασε αιφνιδίως χθες στη Βουλή, ιδιαίτερα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διάσκεψη των προέδρων καλείται σήμερα το βράδυ να καταλήξει σε απόφαση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αφορμή αποτέλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία μέσω της οποίας από 7μελές το ΕΣΡ γίνεται 9μελές. Η Νέα Δημοκρατία αρχικώς και έντονα, αλλά και στη συνέχεια σε υψηλούς τόνους η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασε από κατηγορηματική αντίθεση έως και σοβαρότατες ενστάσεις για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ έπειτα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ψηφοφορία επί της τροπολογίας θα είναι ονομαστική και θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, και η προγραμματισμένη για το πρωί διάσκεψη των προέδρων μετατέθηκε για μερικές ώρες, ώστε να έχει προηγηθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Η –κατά δύο– αύξηση των μελών του ΕΣΡ θα πρέπει να θεωρείται μάλλον σίγουρη, καθώς εκτός από τη δικομματική πλειοψηφία, θετική εμφανίστηκε και η Ενωση Κεντρώων. Τώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους συσχετισμούς εντός της διάσκεψης. Υπενθυμίζεται ότι για τη λήψη απόφασης απαιτείται η συναίνεση των 4/5 των μελών της.

Η εξέλιξη που προσέλαβε η ταραχώδης συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά και οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο περιστύλιο, καταδεικνύει ότι η «μάχη» δίδεται ήδη από χθες το βράδυ, ώστε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να εξασφαλίσουν τη «συμμαχία» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, με στόχο να κερδίσουν στο πεδίο των εντυπώσεων και να εμφανίσουν έκαστος τον αντίπαλό του «απομονωμένο».

«Σε περιβάλλον πολυκομματικής Βουλής, θέλουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, ώστε να ενσωματωθούν προτάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και η τροπολογία», αιτιολόγησε την επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Για «παζάρι του αισχίστου είδους» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας και τόνισε ότι η όποια συναίνεση πρέπει να αναζητηθεί σε επίπεδο αρχών και όχι προσώπων ή αριθμητικών ισορροπιών. Εντονα ενοχλημένος από τη χθεσινή στάση της Ν.Δ. εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή