Ανάταξη κλίματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός

Ανάταξη κλίματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδιασμό ανάκτησης της πρωτοβουλίας των κινήσεων θέτει σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τις εξελίξεις, τόσο όσον αφορά την προοπτική της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους όσο και στο εσωτερικό της χώρας, όπου, αφενός το κύμα αντιδράσεων για το ασφαλιστικό διογκώνεται και αφετέρου η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει την ευκαιρία σήμερα, στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, να διερευνήσει τις προθέσεις του βασικού πολιτικού αντιπάλου του, ο οποίος ήδη έχει εκπέμψει το μήνυμα ότι οι ρόλοι κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι σαφείς και διακριτοί, κόβοντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη παροχή στήριξης στις κυβερνητικές επιλογές.

Αύριο, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Νταβός της Ελβετίας, όπου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θα επιδιώξει να αποκομίσει καθαρή εικόνα για τις προθέσεις του Ταμείου έναντι της διαπραγμάτευσης, της συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα και της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. Ολα αυτά τη στιγμή που τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα είναι πως, αναφορικά με το ασφαλιστικό, θα πρέπει να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα και, συνολικά για τη διαπραγμάτευση, ότι θα είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Οπως φαίνεται, ένα από τα κρίσιμα σημεία, στα οποία παρουσιάζεται εμπλοκή, αφορά τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η επιστροφή από το Νταβός θα συνοδευθεί με την έναρξη ενός κύκλου κινήσεων που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας. Την Κυριακή πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο ενός έτους από την εκλογική επικράτηση της 25ης Ιανουαρίου 2015. Το επιτελείο του πρωθυπουργού χαρακτηρίζει την εν λόγω εκδήλωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Τσίπρας, «νέο σάλπισμα μάχης», καθώς αναμένεται ο πρωθυπουργός, πέραν του απολογισμού της χρονιάς που πέρασε, να καλέσει σε συνέχιση και ένταση της προσπάθειας, θέτοντας τα διακυβεύματα της προσεχούς περιόδου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ζητήσει την πραγματοποίηση, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στον σχεδιασμό του Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα εκτεθεί ο κ. Μητσοτάκης, η αποδόμηση του οποίου εξελίσσεται σε βασικό στόχο, μετά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Ειδικότερα, το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να μιλήσει με συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, κάτι που, πιστεύουν, ότι θα αποφύγει να κάνει σε διαφορετική περίπτωση. «Να συζητηθούν όλα ανοιχτά στη Βουλή, να δούμε τι προτείνει ο καθένας, να αναδείξουμε την υποκρισία και να ξεσκεπάσουμε την ανευθυνότητα των προτάσεων», είναι το σχόλιο συνεργατών του κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή