Πρώτες αρνήσεις στη Φ. Γεννηματά

Πρώτες αρνήσεις στη Φ. Γεννηματά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδοχικές αρνήσεις φαίνεται να δέχεται η κ. Φώφη Γεννηματά στην πρόσκλησή της να δημιουργηθεί μια νέα συμπαράταξη της Κεντροαριστεράς και τα μετέχοντα κόμματα και πρόσωπα να εκλέξουν, μέσω των πολιτών, έναν νέο επικεφαλής, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία τους. Μετά τον κ. Στ. Θεοδωράκη, με παράλληλες συνεντεύξεις τους χθες, τόσο η κ. Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Γ. Φλωρίδης κατ’ ουσίαν απέρριψαν την πρόταση Γεννηματά, μιλώντας για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο μεταρρυθμιστικό μέτωπο έναντι του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ειδικά ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε (Alpha) ότι το ΠΑΣΟΚ, ως έχει σήμερα, περισσότερο «γέρνει στον λαϊκίστικο και όχι στον μεταρρυθμιστικό χώρο», ενώ και η πρώην επίτροπος υποβάθμισε ως «οργανωτικές» τις πρωτοβουλίες της κ. Γεννηματά, τονίζοντας με νόημα ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι πραγματικός λόγος και όχι αερολογίες του παρελθόντος».

Επί της ουσίας, αυτό που αντιπρότεινε η κ. Διαμαντοπούλου (σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ) είναι αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και καιρό: τη διάλυση όλων των υφιστάμενων σχημάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κ.λπ.) και την αυτοδιάθεση όλων των στελεχών του ευρύτερου χώρου για την εκ του μηδενός δημιουργία ενός νέου κόμματος. Σημειωτέον, δε, ότι χθες, αφού αποκάλεσε απαξιωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα ενθολαϊκιστικό μόρφωμα που διαμορφώθηκε πρόσκαιρα ως ρεύμα λόγω της κρίσης», προέβλεψε ότι ως αντίδραση «θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα πλέον ένα αντιρεύμα για να διώξει τον επικίνδυνο εθνικολαϊκισμό». «Και σε αυτό το νέο ρεύμα», όπως είπε, «θα υπάρξουν από εκείνους που εκφράζουν τον συντηρητικό χώρο μέχρι και εκείνους στο Κέντρο που πιστεύουν στην ανάγκη μιας συγκεκριμένης πρότασης μεταρρύθμισης και πορείας της χώρας», γεγονός που εξελήφθη από κάποιους και ως προοίμιο ενός μελλοντικού της ανοίγματος στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στην περίπτωση όπου η δική της πρόταση δεν προχωρήσει.

Επισημαίνεται ότι στην πρόταση Γεννηματά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη αντίδραση από την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πρώην πρωθυπουργός μόλις προχθές (Real) ζήτησε τη θετική ανταπόκριση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς σε τυχόν πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εφόσον υπάρξει προγραμματική συμφωνία, μάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια να συμπράξει στη συγκεκριμένη συγκυρία με την κ. Γεννηματά και τη ΔΗΜΑΡ. Πολύ περισσότερο όταν η τελευταία επαφή που είχαν με την κ. Γεννηματά ήταν όταν εκείνη του ζήτησε προεκλογικά να διαλύσει το κόμμα του για να συστρατευθεί στη δική της προσπάθεια. Επιφυλακτικός, τέλος, έναντι των κινήσεων Γεννηματά φέρεται και ο κ. Ραγκούσης, που θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις του τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή