Επιχείρηση «χαμηλοί τόνοι» από Θεοδωράκη

Επιχείρηση «χαμηλοί τόνοι» από Θεοδωράκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επαναφέρει τη νηνεμία στο Ποτάμι επιχειρεί ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, αποφεύγοντας πλέον να απαντά στις αποκλίνουσες προτάσεις των βουλευτών του και ζητώντας τους να καταθέσουν τις απόψεις τους στα θεσμικά όργανα. Αυτός ήταν και ο κεντρικός στόχος της χθεσινοβραδινής συνέντευξής του (Mega). Να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι το Ποτάμι, εν αντιθέσει με τα άλλα κόμματα, δεν διαγράφει βουλευτές, ούτε τους παραπέμπει σε πειθαρχικά, και ότι μέσω της δημοκρατικής του λειτουργίας θα επιτύχει, όπως και στο παρελθόν, τη σύνθεση.

Την απόφαση αυτή φέρεται να έλαβε ο κ. Θεοδωράκης μετά και τη νέα πρόσκαιρη τρικυμία που προκάλεσε χθες μια δήλωση του κ. Ιάσονα Φωτήλα (Mega). Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο βουλευτής εισηγήθηκε ως μόνη σωτήρια λύση για το Ποτάμι την προεκλογική σύμπραξή του με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, πρόταση την οποία προανήγγειλε ότι θα διατυπώσει και επισήμως.

Κατόπιν τούτου, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο., καθώς μέχρι στιγμής κανένας βουλευτής δεν έχει διατυπώσει ανάλογες θέσεις –πόσο μάλλον να θέσει έστω υπαινικτικά ζήτημα ηγεσίας– παρουσία του κ. Θεοδωράκη. Ο ίδιος, δε, φέρεται αποφασισμένος να αξιώσει μια ανοιχτή συζήτηση και ο καθένας να πει ό,τι ακριβώς σκέπτεται.

Επί της ουσίας, πάντως, το Ποτάμι φαίνεται να έχει τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι αυτή που εισηγήθηκε ο κ. Φωτήλας. Μια προγραμματική σύμπραξη με τη Ν.Δ., με το Ποτάμι να διατηρεί την αυτονομία του υπό τον κ. Θεοδωράκη. Η επιλογή αυτή προϋποθέτει βέβαια την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς ο υφιστάμενος δεν παραχωρεί το μπόνους σε συμπράξεις κομμάτων.

Η δεύτερη προοπτική είναι η αναζήτηση μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητες προσωπικότητες του χώρου. Αυτή τη στηρίζουν κατ’ ιδίαν αρκετοί βουλευτές του Ποταμιού, αλλά με τον όρο η κ. Γεννηματά να μην επιχειρήσει να την καπελώσει. Να προκύψει δηλαδή ένας νέος ηγέτης από όσους προσχωρήσουν στη νέα συμπαράταξη, ο οποίος προφανώς δεν θα είναι ούτε ο κ. Θεοδωράκης, καθώς βέτο σε μια τέτοια περίπτωση θα έβαζε το ΠΑΣΟΚ.

Η τρίτη επιλογή είναι το Ποτάμι να συνεχίσει να πορεύεται μόνο του, αλλά προσπαθώντας να βρει νέους ανεξάρτητους συμμάχους. Για την ώρα φαίνεται η πιο δύσκολη, αλλά ο επικεφαλής του Ποταμιού τη θεωρεί ικανή να κάνει ακόμη και την έκπληξη. Ο λόγος είναι απλός. Ο κ. Θεοδωράκης εκτιμά πως είναι ζήτημα χρόνου να αποδειχθεί ότι καμία σοβαρή μεταρρυθμιστική δύναμη δεν θα στηρίξει την κ. Γεννηματά και επομένως εκτιμά ότι σύντομα το κόμμα του θα γίνει και πάλι ο κυρίαρχος του μεσαίου χώρου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα χρειάζεται μετεκλογικά ως αντίβαρο στα δεξιά βαρίδιά του. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο σκεπτικό τελεί υπό την αίρεση να μην αυτομολήσουν στη Ν.Δ. βουλευτές του Ποταμιού σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει ανοιχτή πρόσκληση σε ένα κόμμα που ήδη δοκιμάζεται σοβαρά στις δημοσκοπήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή