Απομονωμένη κυβέρνηση στο «μέτωπο» του ΕΣΡ

Απομονωμένη κυβέρνηση στο «μέτωπο» του ΕΣΡ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδυναμία επίτευξης συναίνεσης χθες στη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, καθώς κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν στήριξε την πρόταση της πλειοψηφίας για την ανάδειξη Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, δημιουργεί νέα δεδομένα και έντονη αβεβαιότητα ως προς την προοπτική αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, ενώ παράλληλα ήρθε να επιβεβαιώσει την αίσθηση πως το πολιτικό σκηνικό έχει εισέλθει σε τροχιά συγκρουσιακή.

Αν δεν υπάρξουν νέα δεδομένα, ειδικά στο μέτωπο της συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., τότε εκείνο το οποίο αναμένεται είναι μια «νομοθετική ρύθμιση» ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, καθώς –όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές– η διαδικασία αυτή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αναμένεται συντόμως, καθώς, όπως οι ίδιες πηγές σημείωναν, είναι και προαπαιτούμενο για να κλείσει η επιδιωκόμενη αξιολόγηση των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να προβλέπεται διεξαγωγή του διαγωνισμού με ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου. «Υπάρχουν παραδείγματα από χώρες της Ευρώπης όπου τον διαγωνισμό κάνουν οι κυβερνήσεις», ελέχθη ανεπισήμως από κυβερνητικό στέλεχος.

Στη διάσκεψη που μόλις είχε ολοκληρωθεί δίχως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε πρόταση οκτώ προσώπων την οποία στήριξαν με την ψήφο τους τα προσκείμενα στη δικομματική κυβέρνηση δώδεκα –από τα συνολικά 23– μέλη της διάσκεψης. Αρνητική ψήφο έδωσαν επτά βουλευτές από τη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Ενωση Κεντρώων, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Χ.Α. και του ΚΚΕ. Απουσίαζε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Υπενθυμίζεται ότι χρειαζόταν πλειοψηφία των 4/5 για τη λήψη απόφασης. Είχε προηγηθεί υπερψήφιση, στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας, της τροπολογίας μέσω της οποίας αυξήθηκε από επτά σε εννέα ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ. Ο κ. Ν. Βούτσης συγκεκριμένα πρότεινε ως πρόεδρο τον συγγραφέα και φιλόλογο Λαοκράτη Βάσση, αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδ. Μορώνη και μέλη πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους: Β. Καραποστόλη, Γ. Κόλλια, Λίλιαν Μήτρου, Φανή Πετραλιά, Γ. Πλιό, και Ι. Τζαννετάκο. Η εννεαμελής σύνθεση συμπληρωνόταν από την κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, της οποίας η θητεία συνεχίζεται.

«Υφίσταται μεγάλο θέμα αρχής. Οι αρμοδιότητες που έχει ο υπουργός, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, πρέπει να επιστρέψουν – να δοθούν στο ΕΣΡ. Αν αυτό δεν συμβεί, η στελέχωση, έστω με τους αρίστους, δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό που προβλέπεται για τον ρόλο του ΕΣΡ», είπε ο κ. Ν. Δένδιας. Η ένσταση μεταξύ άλλων αφορά την αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών που θα δοθούν. Η κίνηση του κ. Παππά να πει, λίγο πριν αρχίσει η διάσκεψη, πως σε περίπτωση που υπήρχε συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε κι εκείνος να δώσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα «στη Βουλή», δεν κάλυψε ούτε τη Ν.Δ. ούτε και το ΠΑΣΟΚ. Πιο διαλλακτικό το Ποτάμι, είπε ότι θα ήταν σωστή ενέργεια, αν ταυτόχρονα υπήρχε η πρόβλεψη για λήψη απόφασης από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφων). Κάτι το οποίο, ωστόσο, ο κ. Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν το δέχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή