Ερώτηση 34 βουλευτών της αντιπολίτευσης για τους διορισμούς

Ερώτηση 34 βουλευτών της αντιπολίτευσης για τους διορισμούς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ερώτησή τους 34 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής τους προς την κυβέρνηση, εγείροντας ζήτημα σχετικά με τις συνεχιζόμενες προσλήψεις, σε κυβερνητικά γραφεία, μετακλητών είτε από μέλη του κόμματος, είτε από συγγενείς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αλαζονεία στην άσκηση εξουσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο: το ποτήρι ξεχείλισε. Η κυβέρνηση προκαλεί με τους διορισμούς ημετέρων σε κρατικές θέσεις και τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά διορισμών συγγενών και φίλων μελών της κυβέρνησης σε θέσεις μετακλητών και σε θέσεις ευθύνης» σημειώνουν οι γαλάζιοι βουλευτές με την ερώτησή τους που απευθύνουν στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Διαφάνειας. Υπενθυμίζουν ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε, μεταξύ άλλων, θεσπιστεί «απαγόρευση πρόσληψης συζύγων και συγγενών μέχρι δευτέρου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών (μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών) που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες στα πολιτικά τους γραφεία». Και συνεχίζουν:

«Η σημερινή κυβέρνηση με τις πολιτικές της και την «περήφανη διαπραγμάτευσή» της οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις, αναγκάζει να μεταφερθούν εκτός χώρας πολλές άλλες επιχειρήσεις, εναντιώνεται στην ανάπτυξη και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, σκανδαλίζει με την προσπάθεια κατάληψης του κράτους και το διορισμό συγγενών και φίλων της εξουσίας, «συντρόφων», σε κρατικές θέσεις».

Παράλληλα αναφέρουν ότι «γίνεται τώρα σαφής ο λόγος για τον οποίο από την άνοιξη του 2015 σταμάτησε η ανάρτηση του τεύχους Γ’ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ακόμη και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, αφού στο εν λόγω τεύχος δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις διορισμών σε κρατικές θέσεις. Καθίσταται τώρα πιο δύσκολη η αναζήτηση των πράξεων αυτών». Τούτων δοθέντων, οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ καλούν την κυβέρνηση να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με το «πόσες είναι οι θέσεις των μετακλητών στην κυβέρνηση, πόσα άτομα υπηρετούν σε θέσεις μετακλητών, και ποια είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη της μισθοδοσίας των μετακλητών υπαλλήλων». Ερωτούν δε, αν υπάρχει «ζήτημα νομιμότητας των πράξεων διορισμού συγγενών έως και β’ βαθμού μελών της κυβέρνησης σε κρατικές θέσεις, δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει τροποποίηση του άρθρου έκτου του ν. 4079/2012».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή