Το Κυπριακό σε πορεία λύσης, παρά τις διαφορές

Το Κυπριακό σε πορεία λύσης, παρά τις διαφορές

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αίσθηση ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει σε πορεία λύσης εξέπεμψαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι είχαν στο θέρετρο των ελβετικών Αλπεων την πρώτη κοινή συνάντησή τους με τον Μπαν Κι Μουν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τούς παρέθεσε γεύμα εργασίας, στη διάρκεια του οποίου αναγνώρισε πως παραμένουν κάποιες διαφωνίες σε «ευαίσθητα κεφάλαια», αλλά τους ενθάρρυνε να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί για να υπάρξει σύντομα μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Σε συζήτηση στρογγύληής τραπέζης, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και διαφορές σε θεμελιώδη θέματα», επισήμανε ότι η Ε.Ε. διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο από άλλες φορές και διαθέτει πολλές από τις λύσεις στις υπάρχουσες διαφορές, και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να επουλώσουμε την πληγή στην καρδιά της Ευρώπης». Εθεσε, δε, τέσσερις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία: να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και οι δυο πλευρές, να υπάρξει έμπρακτη εκδήλωση της πρόθεσης της διεθνούς κοινότητας να χρηματοδοτήσει πτυχές της λύσης, να επιδείξουν εποικοδομητική στάση οι υπόλοιποι άμεσα ενδιαφερόμενοι και να κατατεθούν θετικές προτάσεις προς τον τελικό στόχο. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος μίλησε για «τελευταία ευκαιρία». Παράλληλα έγιναν βολιδοσκοπήσεις για επενδυτικό ενδιαφέρον, με το σκεπτικό ότι έπειτα από μια πιθανή λύση η Κύπρος θα καταστεί «τεράστιο επενδυτικό πεδίο».

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο, πέραν του Κυπριακού, συζήτησε θέματα ενέργειας και ασφάλειας. Παρουσία του κ. Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Κύπρου επικαλέσθηκε την αναταραχή στην περιοχή, για να υπογραμμίσει την ανάγκη να λυθεί σύντομα το Κυπριακό. Ερωτηθείς γιατί νομίζει ότι αυτή είναι η σωστή ώρα για την ειρήνη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «πάντα υπάρχει η ώρα της ειρήνης, αλλά να έχετε κατά νου τη φοβερή αναταραχή στη γειτονιά μας. Νομίζω ότι είναι καιρός για ορισμένα από τα εκκρεμή, μόνιμα προβλήματα –τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια για το Κυπριακό πρόβλημα– να εργαστούμε ακούραστα για να βρεθεί λύση».Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην ενεργειακή διάσταση του προβλήματος, εκτιμώντας ότι η πιθανή εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων «επιβάλλει» λύση του Κυπριακού: «Είναι σημαντική η ενοποίηση των κυπριακών και ισραηλινών κοιτασμάτων και η μεταφορά τους μέσω Κύπρου προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι για πρώτη φορά εκπροσωπούνται οι Τουρκοκύπριοι σε ένα φόρουμ όπως είναι το Νταβός και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε «με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη επί ίσοις όροις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή