ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκιώδης κυβέρνηση» από Μητσοτάκη

nea-dhmokrat--6
220116ode

Λεπτές ισορροπίες, ενσωμάτωση όλων των «τάσεων» και σήμα ανανέωσης, μέσω της αξιοποίησης νεότερων σε ηλικία ή κοινοβουλευτική θητεία στελεχών, φανερώνει το σχήμα συντονιστών – τομεαρχών που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε και, εν πολλοίς, πέτυχε στη δεδομένη σύνθεση της Κ.Ο. (σ.σ. η πλειοψηφία της οποίας δεν τον υποστήριξε κατά την προεκλογική μάχη για την ηγεσία) να εξισορροπούνται εσωκομματικές τάσεις αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες και, κυρίως, να συγκροτηθεί μία ομάδα που εκτιμάται ότι θα είναι σύντομα έτοιμη να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά μια μακρά περίοδο, τουλάχιστον από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αν όχι νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα βρισκόταν εμφανώς σε μεταβατική φάση και πολιτική αμηχανία.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κάνουν λόγο για επιλογές «ενότητας και αξιοκρατίας», ενώ σημειώνουν τη συγκρότηση τριών νέων τομέων (ευρωπαϊκών υποθέσεων, κοινωνικής αλληλεγγύης και απόδημου ελληνισμού), αλλά και ενός διατομεακού «χαρτοφυλακίου» για τη μεταναστευτική πολιτική, που θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο της Ν.Δ. Τον κεντρικό ρόλο συντονισμού του αντιπολιτευτικού λόγου της Ν.Δ. αλλά και της παρουσίασης αξιόπιστων εναλλακτικών θέσεων αναλαμβάνουν οι:

• Χρ. Σταϊκούρας, ως συντονιστής Οικονομικών ήδη από τον Ιανουάριο.

• Ντόρα Μπακογιάννη, που επιστρέφει ως συντονίστρια Εξωτερικών και Aμυνας 6,5 έτη μετά την ήττα της κυβέρνησης Καραμανλή όπου ήταν υπουργός Εξωτερικών.

• Oλγα Κεφαλογιάννη, η οποία αναλαμβάνει το πεδίο της Ανάπτυξης (Παραγωγής και Εμπορίου), με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ως διαπιστευτήριο την επιτυχημένη και εξωστρεφή θητεία της ως υπουργού Τουρισμού.

• Μ. Βορίδης, που αναλαμβάνει το πεδίο των Eσωτερικών, Δικαιοσύνης, ενώ θα είναι και ο εισηγητής της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση.

• Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διατηρεί τον ρόλο του συντονιστή Κοινωνικών Υποθέσεων.

• Θ. Φορτσάκης, που αναλαμβάνει το «χαρτοφυλάκιο» των μορφωτικών υποθέσεων (παιδεία, πολιτισμός).

Ειδικό ρόλο του συντονιστή επί του μεταναστευτικού αναλαμβάνει ο κ. Βασ. Κικίλιας, πρ. υπουργός Δημοσίας Τάξεως, με τον κ. Μητσοτάκη να αξιοποιεί (σ.σ. ενδεικτικό των ισορροπιών) το σύνολο των τεσσάρων εκλεγμένων στην Α΄ Αθήνας (ο κ. Νικ. Κακλαμάνης είναι αντιπρόεδρος της Βουλής). Από τους 31 της «σκιώδους κυβέρνησης Μητσοτάκη» (σ.σ. όρο που απορρίπτουν εμφατικά οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι οι τοποθετήσεις δεν συνιστούν και πρόκριμα για… υπουργοποίηση σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια), οι επτά είναι γυναίκες. Στο νέο σχήμα, μαζί με τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου, θα εκπροσωπείται το σύνολο των πολιτικών «τζακιών» του κόμματος και νέοι βουλευτές δοκιμάζονται σε απαιτητικά χαρτοφυλάκια (ενδεικτικά οι Κ. Αχ. Καραμανλής στις υποδομές, Χρ. Δήμας στα δημοσιονομικά).

Οι έξι συντονιστές θα μετέχουν εξ οφίτσιο και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα λάβει θεσμική κατοχύρωση στο τακτικό συνέδριο του Απριλίου. Το άτυπο όργανο θα απαρτίζουν, επίσης, οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. (Κ. Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης), οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι γραμματείς Κ.Ο. και κόμματος (Δένδιας, Βρούτσης, Κεραμέως, Τσιάρας, Παπαμιμίκος, Αυγενάκης), ο εκπρόσωπος Τύπου (Κουμουτσάκος), ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου (Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) και ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, θέση για την οποία προοριζόταν ο κ. Νικ. Γεωργιάδης, ο οποίος όμως εγκατέλειψε την ενασχόληση με τη Ν.Δ. υπό το πρίσμα της εις βάρος του δικαστικής διερεύνησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ως συντονιστές των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (ΟΔΕ) προτείνονται οι:

Χρήστος Σταϊκούρας (ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων)

Ντόρα Μπακογιάννη (ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών)

Μάκης Βορίδης (ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης)

Ολγα Κεφαλογιάννη (ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου)

Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων)

Θεόδωρος Φορτσάκης (ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων)

Ως υπεύθυνοι των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου προτείνονται οι:

Χρίστος Δήμας (Τομέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ.)

Απόστολος Βεσυρόπουλος (Τομέας Φορολογικής Πολιτικής)

Φωτεινή Αραμπατζή (Τομέας Τουρισμού)

Αθανάσιος Δαβάκης (Τομέας Εθνικής Άμυνας)

Γιάννης Κεφαλογιάννης (Τομέας Εξωτερικών)

Σταύρος Καλαφάτης (Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων)

Αναστάσιος Δημοσχάκης (Τομέας Απόδημου Ελληνισμού)

Χαράλαμπος Αθανασίου (Τομέας Εσωτερικών)

Γιώργος Γεωργαντάς (Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)

Δημήτρης Κυριαζίδης (Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη)

Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Τομέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (Τομέας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας)

Κώστας Καραμανλής (Τομέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων)

Σίμος Κεδίκογλου (Τομέας Ναυτιλίας και Αιγαίου)

Γιώργος Κασαπίδης (Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

Κώστας Σκρέκας (Τομέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)

Θεόδωρος Καράογλου (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) 

Βασίλης Οικονόμου (Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

Χρήστος Κέλλας (Τομέας Υγείας)

Μαρία Βούλτεψη (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Κώστας Γκιουλέκας (Τομέας Πολιτισμού)

Μάξιμος Χαρακόπουλος (Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Μαρία Αντωνίου (Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας)

Άννα Καραμανλή (Τομέας Αθλητισμού)

Ακόμη, δημιουργείται οριζόντιος Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής με ειδικό συντονιστή τον κ. Βασίλη Κικίλια. 

Όπως τονίζεται, τις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκλέξει τους Συντονιστές των Ο.Δ.Ε., καθώς και τους υπεύθυνους των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου, εάν υπάρχουν πέραν της μίας υποψηφιότητας.