Επιμένει σε εξηγήσεις για Βαρουφάκη η Συγγρού

Επιμένει σε εξηγήσεις για Βαρουφάκη η Συγγρού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακούμενη πίεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επιχειρεί να ασκήσει η Νέα Δημοκρατία, με επίκεντρο και την πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επόμενη Τρίτη στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όσα ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στο ΣΚΑΪ, ειδικά από τη στιγμή που για τη Νέα Δημοκρατία ο βαρύς λογαριασμός του ασφαλιστικού έχει ως μοναδική αιτία την καταστροφική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα (σ.σ. με τον κ. Βαρουφάκη) μέχρι και τη συμφωνία του Ιουλίου. Η Συγγρού, για δεύτερη ημέρα χθες, κάλεσε το Μαξίμου να τοποθετηθεί επισήμως και να μην αρκείται σε διαρροές «κύκλων», ενώ διατηρεί στη φαρέτρα της και το «όπλο» του αιτήματος για εξεταστική επιτροπή σχετικά με τους χειρισμούς Βαρουφάκη (σ.σ. που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης), χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει εάν και πότε θα κάνει χρήση.

Εν τω μεταξύ στη Βουλή, «σιγήν ιχθύος» επέδειξε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος στην κατά κύματα επιθετική κριτική που άσκησαν στον προκάτοχό του, ακριβώς για το περιεχόμενο της συνέντευξης Βαρουφάκη στην εκπομπή «Ιστορίες», βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Ειλικρινά, απορώ πώς μπορεί αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση να μην σχολιάζει κανένας τη βόμβα που έριξε στην επικαιρότητα ο κ. Βαρουφάκης. Κύριε Τσακαλώτο, και εσείς δεν ήσασταν πολύ μακριά από τον στενό πυρήνα της διαπραγμάτευσης», άνοιξε τον χορό της κριτικής η κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Αμέσως μετά ο κ. Ι. Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη) σημείωνε: «Είναι απίστευτες και κυνικές οι αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη». Και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή, για το πώς φθάσαμε στα μνημόνια, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου. «Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει στις, ελπίζουμε, εικασίες του κ.Βαρουφάκη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι). Επικαλούμενος την παρέμβαση Μανιάτη περί εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Μ. Βορίδης (Ν.Δ.) είπε πως υπάρχει πια μια σειρά από πράγματα «τα οποία πρέπει να σκεφθεί η Βουλή», για να προσθέσει πως πρέπει «να ξέρουμε αν είναι αλήθεια ή όχι αυτά τα οποία σήμερα είπε ένας πρώην υπουργός, κορυφαίος υπουργός Οικονομικών – εμπλέκει τον πρωθυπουργό παρεμπιπτόντως σε όλη αυτή τη συζήτηση».

Το βάρος της «απάντησης» στις τοποθετήσεις αυτές, μιας και ο παριστάμενος κ. Τσακαλώτος παρέμενε σιωπηλός, ανέλαβε να δώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής Γερ. Μπαλαούρας: «Απλώς θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι και ο πρωθυπουργός και άλλα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης είχαν αναφερθεί επανειλημμένως στη Βουλή λέγοντας ότι η κυβέρνηση, την κρισιμότατη περίοδο εκείνη, εξέταζε όλες τις πιθανότητες διεξόδου από την κρίση. Και plan B θα φτιάξει και plan C θα φτιάξει, αλίμονο μια κυβέρνηση να μην έχει έναν ορίζοντα πώς θα κινηθεί με τη μία περίπτωση ή με την άλλη», είπε χαρακτηριστικά. «Εμεινα έκπληκτος ότι υπήρχαν σχέδια plan B, C, D αναφορικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας», σχολίασε άμεσα ο κ. Μανιάτης. «Θέλω να ελπίζω ότι σας ξέφυγε», προσέθεσε.

«Δεν είπα για τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας. Είπα ότι μια σοβαρή κυβέρνηση της Αριστεράς θέλει να έχει εναλλακτικά σχέδια για να αποφύγει το σφίξιμο, τον στραγγαλισμό που επέβαλαν στον ελληνικό λαό εκείνη την περίοδο», έκλεισε τη συζήτηση ο κ. Μπαλαούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή