ΟΗΕ: Γυναικόπαιδα το 55% των προσφύγων στην Ελλάδα

ΟΗΕ: Γυναικόπαιδα το 55% των προσφύγων στην Ελλάδα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι μισοί από τους πρόσφυγες που φθάνουν φέτος στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά, σε αντίθεση με πέρυσι, όταν το 73% όσων διέσχισαν το Αιγαίο ήταν άνδρες. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μέχρι στιγμής φέτος το 21% των νεοαφιχθέντων είναι γυναίκες και το 34% παιδιά, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των δύο αυτών κατηγοριών στο 55%.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί οι άνδρες προηγήθηκαν και τα γυναικόπαιδα έπονται, είτε γιατί οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν άσυλο. Η μεγαλύτερη αναλογία γυναικών δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά τους. «Η υγεία και τα δικαιώματα των θυμάτων πολέμων και διωγμών, ιδίως των γυναικών και των εφήβων κοριτσιών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υποσημείωση», δήλωσε ο διευθυντής του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ, Μπαμπατούντε Οσοτιμεχίν.

Στη μάταιη –όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι– αναζήτηση μέτρων που θα αποθαρρύνουν τις αφίξεις, οι αρχές της Βαυαρίας και της Βάδης – Βυρτεμβέργης, στη νότια Γερμανία, αποφάσισαν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων, αφήνοντάς τους το πολύ 700 ευρώ. Παράλληλα, παράγοντες της γερμανικής οικονομίας καλούν τη Γερμανίδα καγκελάριο να κρατήσει τα σύνορα της χώρας ανοιχτά. «Αν η Σένγκεν σε αυτή τη μορφή ανασταλεί τώρα, και η Ευρωπαϊκή Ενωση διατρέξει κίνδυνο, θα ανησυχούσα για μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν θα σταματήσει στο ευρώ», είπε ο επικεφαλής του γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου BGA, Αντόν Μπέρνερ. «Θα τινάζονταν όλα στον αέρα». «Αν η Μέρκελ υποχωρήσει, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαλυθεί», είπε ο Μπέρνερ, προσθέτοντας ότι ο πλούτος της Γερμανίας βασίζεται στα ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα.

Την Τετάρτη, η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους θα ήταν καταστροφικό ένα κλείσιμο των γερμανικών συνόρων. Πρώτον, το κλείσιμο θα προξενούσε χάος στον βαλκανικό διάδρομο, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Αυστρία και ιδιαίτερο χάος στην Ελλάδα. Δεύτερον, πρόσφυγες θα πέθαιναν από το κρύο, σε μία προαναγγελθείσα ανθρωπιστική καταστροφή. Τρίτον, το μποτιλιάρισμα οχημάτων στα γερμανικά σύνορα θα ήταν άνευ προηγουμένου, αφού κάθε Ι.Χ. και φορτηγό θα έπρεπε να περνάει από έλεγχο. Τέταρτον, δεν θα υπήρχε τρόπος να κλείσουν πραγματικά τα σύνορα, εκτός εάν κατασκευαζόταν φράχτης, κάτι που πολιτικά θεωρείται ελάχιστα πιθανό.

Εν τω μεταξύ, στη νορβηγική πόλη Κιρκενές, η προτεσταντική ενορία Σορ Βαράγκερ αποφάσισε να επιτρέψει σε τρεις Σύρους που κατέφυγαν στον χώρο της εκκλησίας, να παραμείνουν εκεί. Οι δύο άνδρες και η γυναίκα ζήτησαν άσυλο στην εκκλησία φοβούμενοι ότι θα απελαθούν στη Ρωσία. Ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος, που μετέχει στο συμβούλιο της ενορίας, απείχε από τη σχετική ψηφοφορία. Οι δύο Νορβηγοί που τους μετέφεραν από το κέντρο υποδοχής στην εκκλησία, συνελήφθησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή