Απαντήσεις για Βαρουφάκη ζητεί η Ν.Δ.

Απαντήσεις για Βαρουφάκη ζητεί η Ν.Δ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φαρέτρα του διατηρεί το όπλο της πρότασης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα του Γ. Βαρουφάκη, ως υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, που δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να προβεί άμεσα στην ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά και, μάλιστα, μπροστά στα δημοσιογραφικά μικρόφωνα. «Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη (σ.σ. στον ΣΚΑΪ) χρήζουν απάντησης, η κυβέρνηση σιωπά, ελπίζω στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση να υπάρξουν απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης που, προφανώς, αναμένεται στην κοινοβουλευτική μάχη της Τρίτης να υψώσει τους τόνους της κριτικής και να αποδώσει το συντριπτικό μέρος των πρόσθετων μέτρων για το ασφαλιστικό σε αυτούς ακριβώς τους χειρισμούς του κ. Βαρουφάκη και της κυβέρνησης Τσίπρα, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η Ν.Δ., μέσω του κ. Γ. Κουμουτσάκου, επανήλθε χθες στην κριτική της για την… εκκωφαντική σιωπή με την οποία ο κ. Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τα όσα είπε ο πρώην υπουργός του, ενώ στελέχη κοντά στον πρόεδρο του κόμματος αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ν.Δ. δεν θα βιαστεί να παίξει το χαρτί της εξεταστικής.

Πάντως, οι εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη διαφέρουν. Χθες ο κ. Μ. Βορίδης υπογράμμισε (99,5) ότι «πρέπει να υπάρξει σχετική πολιτική πρωτοβουλία», σπεύδοντας πάντως να σημειώσει ότι «η Εξεταστική δεν αφορά πρόσωπα… μπορεί να ανακύπτουν ευθύνες προσώπων… εγώ δεν μιλάω για φυλακές». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ωστόσο, εμφανίζεται επιφυλακτικός και αυτό διότι κάλλιστα η πρόταση θα μπορούσε να απορριφθεί από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη Βουλή. Αντίστοιχες επιφυλάξεις φέρεται να διατύπωσε προς την κ. Γεννηματά και για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να διερευνηθεί η οικονομική πορεία της χώρας από την είσοδό της στην Ευρωζώνη μέχρι και τα μνημόνια, ενώ υπενθυμίζεται πως κατά το παρελθόν η Ν.Δ. προέκρινε τη διερεύνηση μόνον της μνημονιακής περιόδου από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στην Κύπρο όπου, τη Δευτέρα, θα έχει κύκλο επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ενώ αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα για την πρώτη μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, επί του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ν.Δ. θα παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη δομή του ασφαλιστικού (τρία ταμεία, μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών) αλλά και μέτρα ανασυγκρότησης και ταμειακής ενίσχυσης του ΟΓΑ, χωρίς όμως να μπει στο κάδρο των περικοπών που ο κ. Τσίπρας συνομολόγησε με τους εταίρους μετά την απόφασή του να υπογράψει, τελικά, το τρίτο μνημόνιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Στις τοποθετήσεις του Μητσοτάκη θα κυριαρχήσουν οι αναφορές στη «δημιουργική Ελλάδα» που πλήττεται από τις επιλογές και τις παραλείψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τη θέση πλέον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει να αποκαλύπτει το πολιτικό αφήγημα της Ν.Δ. ως κυρίαρχης φιλοευρωπαϊκής δύναμης απέναντι στον κ. Αλ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή