Οι πρωταγωνιστές της άλλης πλευράς

Οι πρωταγωνιστές της άλλης πλευράς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από σχεδόν έξι χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν όλα τα στελέχη των θεσμών που κάθονται απέναντι από τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς. Τα μέλη της τέως τρόικας –και νυν κουαρτέτου– όλο αυτό το διάστημα έχουν αλλάξει αρκετές φορές. Καθένα από αυτά, κάθε φορά, δημιουργεί τις δικές του συμπάθειες ή αντιπάθειες και έως ένα βαθμό ακόμα και «φιλίες».

Λίγο πριν από την έλευσή τους για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, ας δούμε ποιοι έχουν σήμερα καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις από την «άλλη» πλευρά και ποιο είναι το προφίλ τους:

Κομισιόν: Ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο είναι ο επικεφαλής της Κομισιόν στη διαπραγματευτική ομάδα των δανειστών. Προερχόμενος από την Ιρλανδία, ο κ. Κοστέλο εκφράζει –συνήθως– τις περισσότερο μετριοπαθείς απόψεις. Επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα είναι ο κ. Πάνος Καρβούνης, ενώ συντονιστής της ομάδας που παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του μνημονίου από την Αθήνα είναι ο κ. Κρις Αλεν. Να σημειωθεί ότι η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν στη χώρα απασχολεί περί τους 50 υπαλλήλους. Αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος για μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ευρώπη και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης.

ΕΚΤ: Ο κ. Ράσμους Ρέφερ (γερμανικής καταγωγής) είναι ο άνθρωπος που για λογαριασμό της ΕΚΤ ηγείται της «ελληνικής ομάδας», η οποία αριθμεί σε μόνιμη βάση περίπου 15 στελέχη και δεν διαθέτει μόνιμο γραφείο στην Αθήνα. Βέβαια, ανάλογα με τις ανάγκες, για το ελληνικό πρόγραμμα παρέχουν τη συνδρομή τους και άλλα στελέχη της ΕΚΤ. Πάντως, άτομα που γνωρίζουν τον κ. Ρέφερ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν καλό γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας και έναν έξυπνο άνθρωπο που μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα και με αποτελεσματικότητα σε όποιο θέμα προκύψει. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρέφερ αντικατέστησε τον κ. Κλάους Μαζούχ, ο οποίος, όταν έφυγε από το ελληνικό πρόγραμμα, αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής του τμήματος της ΕΚΤ που ελέγχει την πορεία των χωρών μετά τη λήξη των προγραμμάτων που εφήρμοσαν.

ΔΝΤ: Η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου –από τη Ρουμανία– είναι η τελευταία επικεφαλής του Ταμείου στη διαπραγματευτική ομάδα των δανειστών (πόστο που είχε και στο πρόγραμμα της Κύπρου). Εχει ήδη συγκεντρώσει αρνητικά σχόλια για τη σκληρότητα της στάσης που τηρεί στις συζητήσεις, αλλά όσοι γνωρίζουν τι γίνεται σε αυτές, αναφέρουν ότι είναι αρκετά πιο ήπια σε σχέση με τον προκάτοχό της, κ. Ρίσι Γκογιάλ. Πάντως, από την πλευρά του Ταμείου τα νήματα φαίνεται να κινεί σε μεγάλο βαθμό ο γνωστός σε όλους κ. Πόουλ Τόμσεν, ενώ στη μόνιμη  αντιπροσωπεία  του  ΔΝΤ στην Αθήνα επικεφαλής είναι ο κ. Γουές Μακ Γκρου. Το γραφείο απασχολεί  περί  τα 10 άτομα και είναι επιφορτισμένο με την ενημέρωση των κεντρικών γραφείων για το πρόγραμμα.

ESM: Ο κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι είναι ο επικεφαλής της ομάδας των 6 ατόμων που ασχολούνται αποκλειστικά με την Ελλάδα (δεν έχει μόνιμη αντιπροσωπεία στην Αθήνα). Δύο στελέχη του ESM είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση των μακροοικονομικών εξελίξεων, το ένα στέλεχος για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και το άλλο για την παρακολούθηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, και άλλος ένας είναι νομικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή