Βαρύ κλίμα στις αίθουσες του Φόρουμ

Βαρύ κλίμα στις αίθουσες του Φόρουμ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ορισμένους από τους βασικούς διεθνείς παίκτες που θα κρίνουν αν η Ελλάδα «θα αποτελέσει θετική έκπληξη» στην οικονομία το 2016, όπως ο ίδιος προέβλεψε σε συνέντευξή του στο Bloomberg από το ελβετικό θέρετρο. Επιπλέον, το πρωί της Πέμπτης συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», μεταξύ άλλων μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το πάνελ έκλεψε την παράσταση. Η αναφορά του κ. Σόιμπλε «είναι η εφαρμογή, ανόητε» (παράφραση του κεντρικού συνθήματος της εκστρατείας Κλίντον το ’92) και οι διαξιφισμοί για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εντείνουν την αίσθηση ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει χαλαρώσει τη σκληρή του στάση. Ωστόσο πηγές της «Κ», με άμεση εικόνα της επαφής μεταξύ των δύο ανδρών στο περιθώριο του πάνελ, μιλούν για καλό κλίμα.

Παράλληλα, η Εμμα Μαρσεγκάλια, πρόεδρος της πανευρωπαϊκής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων Business Europe, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ και που είχε γνωρίσει τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, μίλησε στην «Κ» για τον «σεβασμό» με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Ελληνας ηγέτης στο Νταβός. Σε γενικές γραμμές, μετά το φιάσκο της συνάντησης με τον Μπιλ Κλίντον, ο πρωθυπουργός έκανε μάλλον θετική εντύπωση στην επιχειρηματική κοινότητα του Φόρουμ.

Η άλλη όψη

Στο παρασκήνιο ωστόσο τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα. Οπως προέκυψε από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Τσίπρα –μεταξύ άλλων με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί– είναι κοινή η επιθυμία της Αθήνας και των δανειστών για μια έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Εκεί που επικρατεί διάσταση απόψεων, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει πηγή σοβαρότατων δυσχερειών για την Αθήνα, είναι για το ποιος ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση σημειωθεί.

Στο σημείο αυτό δεν είναι μόνο ο κ. Σόιμπλε που θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν τηρεί επαρκώς τα συμφωνηθέντα. Η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενη στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε ότι ο Γάλλος επίτροπος τόνισε την ανάγκη να παρουσιάσει η Ελλάδα ένα «φιλόδοξο» σχέδιο αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού, αλλά και να θέσει σε λειτουργία το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είχε προκύψει από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. H κ. Λαγκάρντ μίλησε για την ανάγκη ενός «συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», δίνοντας κι αυτή έμφαση στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Το κλίμα στο Νταβός βάρυνε και η συνέντευξη του Τζορτζ Σόρος στο New York Review of Books, στην οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακάμψει και να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις όσο παραμένει στην Ευρωζώνη.

Στη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της άμεσης επικοινωνίας Αθήνας και Ταμείου, ώστε να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε και σχετικά με τους ελέγχους στις λίστες καταθετών του εξωτερικού, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν οι υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Σοβαρές συνομιλίες

Τόσο η Κρ. Λαγκάρντ όσο και ο Τζακ Λιου επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στο ελληνικό αίτημα για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους. Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη «για σοβαρές συνομιλίες με τους πιστωτές για ελάφρυνση του χρέους». Από την πλευρά του, την ημέρα της συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει με επιτυχία. Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Οπως ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, πέραν του προγράμματος, εστίασαν στο προσφυγικό, στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, στο Κυπριακό και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο μέτωπο του προσφυγικού, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ Τσίπρας και Μπάιντεν συμφώνησαν πως απαιτείται περαιτέρω δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση. Αναφορικά με το Κυπριακό, σχετικά με το οποίο υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στο Νταβός, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας των Κυπρίων δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή