Αποκαλυπτικοί διάλογοι πίσω από κλειστές πόρτες

Αποκαλυπτικοί διάλογοι πίσω από κλειστές πόρτες

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη συνομιλία στον ενικό με τον οποίο υποδέχθηκε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου και τον χυμό γκρέιπφρουτ που τον κέρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τις δημόσιες δηλώσεις του με τους επικεφαλής ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού και τη θεσμική διαφωνία με τον γραμματέα του ΚΚΕ, οι επαφές που είχε την τελευταία εβδομάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να κλείνουν έναν κύκλο αναμονής ενόψει εσωκομματικών εξελίξεων στην Κεντροδεξιά, μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, και να ανοίγει το πεδίο για επιτάχυνση των πολιτικών ζυμώσεων και εξελίξεων.

Προφανώς, η συνάντηση που κυριάρχησε είναι αυτή μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, εκεί όπου, παρά τις εντάσεις και τις διαρροές, οι δύο πολιτικοί –που άλλωστε κατέχουν και θεσμικές θέσεις– συμφώνησαν τουλάχιστον ότι θα… επικοινωνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που Τσίπρας και Μητσοτάκης συζητούσαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, τα δύο επιτελεία (Ολγα Γεροβασίλη, Δημ. Τζανακόπουλος, Αγγ. Τσέκερης απέναντι στους Γ. Κουμουτσάκο, Μιχ. Μπεκίρη και Μακ. Λαζαρίδη) είχαν την ευκαιρία μιας πρώτης συνάντησης, αλλά και της οικοδόμησης ενός διαύλου επικοινωνίας (πιθανότατα διαμέσου των διευθυντών των δύο γραφείων, των κ. Τζανακόπουλου και Μπεκίρη) προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση ενημέρωση των δύο πλευρών για μείζονα ζητήματα.

Μοιάζει αυτονόητο αλλά συνιστά πρόοδο, καθώς ο μεν κ. Αντ. Σαμαράς είχε ρίξει τις γέφυρες, ο δε κ. Ευ. Μεϊμαράκης ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικός με τις τακτικές κινήσεις Τσίπρα και προτιμούσε η επικοινωνία να γίνεται διά της τεθλασμένης, μέσω δηλαδή του Προεδρικού Μεγάρου.

Μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο, Τσίπρας και Μητσοτάκης «μετρούσαν» τον συνομιλητή τους. Συμπέρασμα; «Είναι προσηλωμένος στον στόχο του, δεν είναι ευέλικτος», φέρεται να κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Εχει αρχίσει, πλέον, να κατανοεί τα θέματα που καλείται να διαχειριστεί», εκτίμησε, κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης φανερός ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης θα πολιτευθεί έναντι του κ. Τσίπρα. «Δεν βιάζομαι να κυβερνήσω», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., καθιστώντας έτσι σαφές ότι ναι μεν δεν θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα σπεύσει από την πρώτη ημέρα να αμφισβητήσει την πλειοψηφία του κ. Τσίπρα και τη δυνατότητά του να περάσει μόνος του τα δύσκολα μνημονιακά μέτρα.

Ως προς τη συζήτησή τους, εκεί οι πληροφορίες διίστανται, καθώς περνούν και μέσα από τις σκοπιμότητες των δύο πλευρών. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται, κατά κυβερνητικές πηγές, ειπών ο κ. Τσίπρας. «Αντιλαμβάνεσαι τι κάνεις; Θα έχεις την τύχη της Πολωνίας» (σ.σ. βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ) λέγεται ότι είπε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας η αρμοδιότητα για τις άδειες να περάσει στο ΕΣΡ. Υπάρχει, όμως, κι ένα σημείο όπου συμφωνούν και οι δύο πλευρές, ότι ο κ. Τσίπρας είπε στον συνομιλητή του με σαφήνεια: «Δεν σε χρειάζομαι για το ασφαλιστικό. Θα το περάσω εγώ».

«Να τα λέμε…»

Οσον αφορά δε τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, εκεί το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Οι τρεις πλευρές δεν μπορούν να κρύψουν τις συμπτώσεις τους σε αρκετά θέματα, όμως, επί της ουσίας, επιλέγουν να αναδεικνύουν τις διαφορές τους. Αλλωστε, είναι θέμα επιβίωσης για όλους:

Ο μεν κ. Μητσοτάκης επιδιώκει βέβαια να εκφράσει τμήμα των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, η κ. Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί να αποκρύψει την αμηχανία της για το γεγονός ότι «στριμώχνεται» ενδοκομματικά μεταξύ όσων σκέφτονται μια συμπόρευση με τη Ν.Δ. ή γλυκοκοιτάνε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο κ. Στ. Θεοδωράκης περιήλθε σε εμφανή αμηχανία ακούγοντας βουλευτή του κόμματός του να ζητεί δημόσια τη διάχυση του Ποταμιού στη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, έχει τη σημασία του ότι Μητσοτάκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης συμφώνησαν να «τα λένε» ιδίως για τα μείζονα θέματα που προωθεί η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν οι δύο επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων έχουν βέβαια κάθε λόγο να διαφοροποιούνται από τη Ν.Δ., αξιοποιώντας και τη μάλλον αναπόφευκτη δυσκολία του κ. Μητσοτάκη να «περάσει» στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του προοδευτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης.

Η προσπάθεια άλλωστε κυρίως του κ. Θεοδωράκη να αναδείξει ότι τα κόμμα του έχει μια πολύ πιο προοδευτική ατζέντα από τον κ. Μητσοτάκη φάνηκε και από τις εκ των υστέρων δηλώσεις του, στις οποίες σκοπίμως έθιξε ζητήματα τα οποία ξέρει ότι διχάζουν τη Ν.Δ., με πρώτο την ανάγκη άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον. Ενώ από την πλευρά της η κ. Γεννηματά, μιλώντας για χαώδεις διαφορές που τη χωρίζουν από τη Ν.Δ., μοιάζει περισσότερο να ποντάρει στους ήδη απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή