Ζωτικό χώρο προς τα αριστερά αναζητεί το ΠΑΣΟΚ

Ζωτικό χώρο προς τα αριστερά αναζητεί το ΠΑΣΟΚ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδες πυκνών επαφών και ενδοκομματικών διαδικασιών, με σκοπό την προώθηση της πρότασης της κ. Φώφης Γεννηματά για ίδρυση νέου φορέα και εκλογή του αρχηγού από τη βάση, θα είναι οι επόμενες για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ίδια η κ. Γεννηματά έχει επαφές με διάφορα πρόσωπα που προέρχονται από την ευρύτερη παράταξη, ενώ κινητικότητα αναμένεται και σε επίπεδο κομμάτων, κινήσεων και ομάδων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα. Η ένταση των τελευταίων δύο εβδομάδων στον ευρύτερο χώρο οφείλεται, βεβαίως, στην ανάδειξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στη διαγραφή του κ. Λ. Γρηγοράκου, που ακολούθησε ως περίπου παρεπόμενο, και στη χρονική πίεση που αισθάνονται η κ. Γεννηματά και οι επιτελείς της.

Ευθύς εξαρχής συμφώνησαν ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να υψώσουν ένα τείχος προς τα δεξιά τους και να αναζητήσουν τον ζωτικό χώρο τους προς τα αριστερά. Και τούτο διότι θεωρούν ότι καθαυτή η ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη, αλλά και κομβικές επιλογές, όπως η τοποθέτηση του κ. Αδ. Γεωργιάδη σε θέση αντιπροέδρου, υποδηλώνουν ως βασικές στοχεύσεις της Ν.Δ. τη διεκδίκηση του φιλελεύθερου Κέντρου, αλλά και της αμιγώς δεξιάς μερίδας των ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί από το συντηρητικό κόμμα. Αντιθέτως, όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη, προς τα αριστερά υπάρχει τεράστια δεξαμενή κεντροαριστερών ψηφοφόρων οι οποίοι δεν εκφράζονται. Τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μεταξύ όσων απείχαν από τις κάλπες στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Με αυτή τη λογική είχε εκφραστεί εξαρχής η κ. Γεννηματά, επιμένοντας στο σχήμα της ιδεολογικής «αβύσσου» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Αυτή ακριβώς η αντίληψη της ηγετικής ομάδας της Χαρ. Τρικούπη φαίνεται να δημιουργεί ένα μέτωπο με όσους θεωρούν ότι η τακτική αυτή είναι πιθανόν να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο κατώφλι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την εξέλιξη φοβάται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φαίνεται να θεωρεί φορέα τέτοιων αντιλήψεων και τον παλαιότατο αντίπαλό του κ. Γ. Παπανδρέου. Οπως όλα δείχνουν, εκτός απροόπτου, το Κίνημα του κ. Παπανδρέου θα ενταχθεί στις κινήσεις και στα κόμματα που θα συνεργαστούν, προκειμένου να προκύψει η νέα παράταξη που προανήγγειλε η κ. Γεννηματά. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να έχει αναβιώσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το κλίμα ενός «μικρού 2007». Οι βενιζελικοί διαφωνούν με την επιστροφή του κ. Παπανδρέου, τον οποίον κατηγορούν ως «υπονομευτή» της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015. Και οι παπανδρεϊκοί περιγράφουν τον κ. Βενιζέλο ως εκφραστή μιας «δεξιάς» αντίληψης. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του κ. Βενιζέλου, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο επιστροφής του κ. Παπανδρέου.

Η κ. Γεννηματά προσπαθεί να αποφύγει αυτό το «μικρό 2007», και γι’ αυτό επιθυμεί να εντάξει σε αυτό το εγχείρημα όσο περισσότερους γίνεται έξω από την περίκλειστη αυλή του ΠΑΣΟΚ. Αν και η κ. Γεννηματά θα επιθυμούσε μια απευθείας συνεργασία με το Ποτάμι προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σαφές ότι οι αρνήσεις του κ. Στ. Θεοδωράκη ανοίγουν τον δρόμο για παράπλευρες εξελίξεις. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ διατηρούν επαφές με πρόσωπα στο Ποτάμι, και αρκετές πηγές εκτιμούν ότι, στην πορεία προς τη δημιουργία του νέου φορέα, μεμονωμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν να διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κ. Θεοδωράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή