Στρατηγική άμυνας από τον κ. Θεοδωράκη

Στρατηγική άμυνας από τον κ. Θεοδωράκη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χρόνο μοιάζει να ποντάρει ο κ. Στ. Θεοδωράκης, εκτιμώντας ότι η υπεραισιοδοξία που έχει προκαλέσει η εκλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, όσο περνά ο καιρός, θα ξεφουσκώνει. Παράλληλα, ποντάρει στην αποτυχία της κ. Φώφης Γεννηματά να διευρύνει την απήχηση του ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία μιας κεντροαριστερής συμπαράταξης. «Ολα τούτα τα έχουμε ξαναζήσει και είδαμε πως έσκασαν σαν φούσκα», λένε οι συνεργάτες του για το πολιτικό άνοιγμα της κ. Γεννηματά και προδικάζουν ότι και ο κ. Μητσοτάκης πολύ σύντομα θα αποδειχθεί έρμαιο των συσχετισμών στο κόμμα του, επικαλούμενοι το παράδειγμα της αντιπροεδρίας που χάρισε στον κ. Αδ. Γεωργιάδη, το οποίο θεωρούν «αποτέλεσμα ωμής, παλαιοκομματικής συναλλαγής».

Οι προβλέψεις αυτές αιτιολογούν, ασφαλώς, και τους λόγους που ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ ενοχλήθηκε σφόδρα, απέφυγε την εβδομάδα που πέρασε ακόμη και να σχολιάσει τις απρόσμενες παραφωνίες των βουλευτών του. Δεν απάντησε όχι μόνον στον κ. Χάρη Θεοχάρη, που έθεσε στην «Κ» –έστω με διπλωματικό τρόπο– ακόμη και ζήτημα ηγεσίας, αλλά ούτε καν στον κ. Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος εισηγήθηκε δημοσίως τη σύμπραξη του Ποταμιού με τη Ν.Δ., υπονοώντας σαφώς ότι σε άλλη περίπτωση το κόμμα του είναι καταδικασμένο σε πολιτικό θάνατο.

Η νέα στρατηγική του κ. Θεοδωράκη έχει ήδη διαφανεί από τις τελευταίες τοποθετήσεις του. Επιχειρεί να κρατά στη δημοσιότητα θέματα που γνωρίζει ότι προκαλούν αμηχανία όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ. Οπως την άμεση άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, την ίδρυση αποτεφρωτηρίων σε όλη τη χώρα, τη μείωση των βουλευτών σε 200. Με απλά λόγια, ο κ. Θεοδωράκης επιδιώκει –και θα το κάνει διαρκώς– να εμφανίζει το Ποτάμι ως τη μόνη αληθινά μεταρρυθμιστική δύναμη, κάπως όπως ήταν η Δράση στο παρελθόν, ευελπιστώντας, βέβαια, να μην έχει την «τύχη» της.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αντιλαμβάνεται ασφαλώς ότι κρίσιμη στιγμή για να ανατάξει τις εις βάρος του δημοσκοπήσεις είναι το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου. Και γι’ αυτό υπάρχει ήδη η σκέψη να απευθύνει προσωπικά προσκλήσεις σε τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που εκτιμά ότι θα βοηθήσουν τον στόχο του: την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γ. Ραγκούση, τον Γ. Φλωρίδη και τον Τάσο Γιαννίτση, εικάζοντας βασίμως ότι δεν θα ανταποκριθούν στην αντίστοιχη πρόσκληση Γεννηματά. Ενδέχεται μάλιστα να τους προτείνει να είναι μαζί του συνυποψήφιοι στο νέο επιτελικό όργανο του Ποταμιού. Και, καθώς γνωρίζει την ισχυρή πιθανότητα να αρνηθούν, φέρεται αποφασισμένος να τους πείσει να είναι, έστω, παρατηρητές στο συνέδριο. Και τούτο, προκειμένου να στείλει έμπρακτο μήνυμα στους δυνάμει ψηφοφόρους του για τα πρόσωπα που εκείνος θα πρότεινε σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, αν διαψεύσουν τις τωρινές προβλέψεις και ενισχύσουν το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή. Τι είναι αυτό που ανησυχεί τον κ. Θεοδωράκη είναι επίσης προφανές. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα όχι μόνον να μην ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του, αλλά να κοιτάξουν το μέλλον τους στα δεξιά του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή