ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: «Δεν υπάρχει ζήτημα κλεισίματος των συνόρων της ΕΕ»

avramopoylos-den-yparchei-zitima-kleisimatos-ton-synoron-tis-ee-2119563

«Δεν υπάρχει ζήτημα κλεισίματος των συνόρων της ΕΕ» επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο «Mega», τονίζοντας πως η Ελλάδα στη διαχείριση της κρίσης του μεταναστευτικού δεν είναι μόνη της. «Όσα γράφονται για τη Σένγκεν εμάς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Τα κράτη όμως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν η Σένγκεν καταρρεύσει τότε θα αρχίσει να καταρρέει και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» είπε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση για τη Σένγκεν. «Αν αρχίσει το ξήλωμα της Ευρώπης τότε θα πάμε και στο επόμενο βήμα και αυτό η Ευρώπη δεν θα το επιτρέψει ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας είπε πως τον τελευταίο καιρό ασκείται μεγάλη κριτική στην Ελλάδα από πολλές χώρες για τις καθυστερήσεις στη δημιουργία των hot spots. «Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε πέντε σημεία εισόδου θα στηθούν μικτά επιτελεία που έχουν ως δουλειά να αξιολογούν κάθε περίπτωση, να δίνουν τα στοιχεία που θα συλλέγουν στις ευρωπαϊκές Αρχές για να τα χρησιμοποιούν για τη μετεγκατάσταση. Αν αυτά είχαν γίνει από την αρχή θα είχαν αποφευχθεί οι εικόνες του καλοκαιριού» είπε ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα. «Τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς» είπε, υπενθυμίζοντας πως σε τέσσερις εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το τι έχει κάνει στη Σύνοδο Κορυφής.

«Αυτήν τη στιγμή κάτω από την πίεση της κρίσης που βρίσκεται η Ευρώπη έχουμε όλοι τεράστιες ευθύνες αυτό το μεγάλο επίτευγμα να διαφυλαχθεί» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη συνέντευξή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε πως όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Σχετικά με την Τουρκία ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν τηρείται. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα πως μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ αυτό θα αλλάξει.

Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε πως η ΕΕ έχει ξεκινήσει «πόλεμο» με τους διακινητές και παρουσίασε το σχέδιο δράσης με στόχο να ανακοπούν τα προσφυγικά ρεύματα. «Αν γίνει αυτό θα μειωθεί και η πίεση προς την Ελλάδα» είπε ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής που θα αποτελείται από στελέχη και υποδομές όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. «Δεν είναι εχθροί που εισβάλλουν, μιλάμε για ανθρώπους και πρόσφυγες. Αυτό το περί κοινών περιπολιών με την Τουρκία δεν ετέθη ποτέ. Το ότι επιβάλλεται συνεργασία είναι αυτονόητο. Δεν μπορεί ούτε να το ζητήσει, ούτε να το επιβάλλει κανείς. Ήδη η ελληνική και η τουρκική ακτοφυλακή συνεργάζονται για να σώσουν ανθρώπους» δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις ρατσιστικές φωνές που ακούγονται στην Ευρώπη.

«Είναι ανησυχητικό φαινόμενο η άνοδος των ακραίων ξενοφοβικών εθνικιστικών κινημάτων, κερδίζουν έδαφος γιατί εκμεταλλεύονται την κρίση. Η απάντηση είναι μια συγκροτημένη ολιστική πολιτική για όλα τα θέματα για τον άνθρωπο και τον πολίτη. Ο αιώνας αυτός θα χαρακτηριστεί ως ο αιώνας της ανθρώπινης μετακίνησης. Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να σταθεί μπροστά σε αυτό το φαινόμενο με πολιτικές. Η Ευρώπη αυτό που πρέπει να κάνει το κάνει. Μέσα σε έξι μήνες υιοθέτησε δύο πολιτικές για ασφάλεια και μετανάστευση. Εναπόκειται στα κράτη- μέλη τα οποία έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή τους. Παίζουν με την εσωτερική πολιτική ατζέντα για να έχουν πολιτικό όφελος. Αν δεν προστατεύσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αν δεν αναγκαστούν τα κράτη- μέλη να εφαρμόσουν τις πολιτικές και δεν σταματήσουν να κατηγορούν το ένα το άλλο, εδώ είμαστε, έχουμε τον τρόπο να το κάνουμε» ήταν το μήνυμα του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.