ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα από Κυρ. Μητσοτάκη

minymata-apo-kyr-mitsotaki-2119631

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Διπλό μήνυμα προς την Αθήνα και την Αγκυρα απέστειλε χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία, την οποία συμβολικά επέλεξε ως τον πρώτο προορισμό του μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε αφενός την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία εντός των επόμενων μηνών εξέρχεται από το Μνημόνιο, αφετέρου, την κυβέρνηση Νταβούτογλου να αναλάβει τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος προς το Αιγαίο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νικ. Αναστασιάδη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον πρόεδρο την έντονη ανησυχία μου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Και να επισημάνω το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν φαίνεται να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ανάγκη περιορισμού των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών». Η τελευταία αυτή αναφορά του κ. Μητσοτάκη, σε μία συγκυρία που ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει στην πράξη και όσα διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους: ότι δηλαδή στα μείζονα και εθνικά θέματα, και τέτοιο είναι πλέον το μεταναστευτικό, η Ν.Δ. θα στηρίξει την εθνική θέση, παρά τις αιτιάσεις που ενδεχομένως έχει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ως προς την οικονομία, o κ. Μητσοτάκης εμφανώς έθεσε την Κύπρο ως πρότυπο για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι «η Κύπρος καταφέρνει με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη ολόκληρου του κυπριακού λαού να εξέλθει από το Μνημόνιο εντός των επόμενων δύο μηνών» για να προσθέσει πως δυστυχώς δεν μπορεί να πει το ίδιο για την Ελλάδα, «η οποία ακόμα βρίσκεται δέσμια ενός τρίτου Μνημονίου από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθει μέσα στα επόμενα χρόνια». «Το μάθημα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για τη δική μας χώρα» είπε.

Προφανώς στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε και η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. «Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με συγκρατημένη αισιοδοξία χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες είναι ακόμα μπροστά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ομήρου, υπογραμμίζοντας ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις απαιτείται και η Αγκυρα να επιδείξει θετική διάθεση. Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι «αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία αλλά και από την Τουρκία που κρατά το κλειδί λύσης του Κυπριακού να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα, εγκαταλείποντας διαχρονικά αδιάλλακτες θέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» κατέληξε.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τους Λευτέρη Χριστοφόρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον Νικόλα Παπαδόπουλο του ΔΗΚΟ, τον Μαρίνο Σιζόπουλο της ΕΔΕΚ και τον Δημήτρη Συλλούρη του ΕΥΡΩΚΟ, ενώ επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και το αρχηγείο της ΕΛΔΥΚ.