ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό, προσφυγικό στο επίκεντρο

kypriako-prosfygiko-sto-epikentro-2119680

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, αμέσως μετά τη Γερμανία όπου ταξίδεψε για να συνομιλήσει με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης στην Πόλη ήταν το προσφυγικό, το Κυπριακό, αλλά και η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκ νέου για το καθεστώς των εγγυήσεων στην Κύπρο, θέμα για το οποίο Αθήνα και Αγκυρα έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Ο κ. Κοτζιάς εν συνεχεία θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ.

Αύριο ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Ισραήλ (για δεύτερη φορά σε δύο μήνες), συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς, για να πάρει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με κύριο θέμα τις προοπτικές διεύρυνσης των σχέσεων στην ενέργεια, στον τουρισμό, στο περιβάλλον, στην καινοτομία, στην ασφάλεια, στην τεχνολογία και στις υποδομές. Σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Μοσέ Γιαλόν. Μεταξύ άλλων θα συζητήσουν για το ευρύ πλέγμα της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μεθαύριο, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, οι κ. Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα μεταβούν στη Λευκωσία, όπου, μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, θα προεδρεύσουν στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Οι πολύ πυκνές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ αναδεικνύουν την προσπάθεια της Αθήνας να εμβαθύνει και να προωθήσει ταχέως τα κοινά σχέδιά της με το Τελ Αβίβ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή αλλάζουν με απροσδόκητη ταχύτητα. Στους υπολογισμούς των Αθηνών λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες, όπως η δειλή αλλά υπαρκτή προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ισραήλ και Τουρκίας.