Κυρ. Μητσοτάκης: Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο

Κυρ. Μητσοτάκης: Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μετά τη μακρά ανάλυση του πρωθυπουργού για τις στρεβλώσεις και το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε ένα, μάλλον, ισχυρό επιχείρημα: «Αναρωτιέμαι, όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα γνωρίζατε αυτά;». Ηταν μία από τις πολλές φορές που ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από την πτέρυγα της Ν.Δ. Κατά την πρώτη του εμφάνιση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε αφενός να οικοδομήσει μία στέρεη πολιτική βάση έναντι του κ. Τσίπρα, αφετέρου να αντεπεξέλθει στην επίμονη αναφορά του πρωθυπουργού για συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης:

• Επιχειρηματολόγησε ότι στα τέλη του 2014 η κατάσταση, όχι μόνον στο ασφαλιστικό, αλλά συνολικά στη χώρα ήταν καλύτερη και αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι κάλπες του Ιανουαρίου δεν θα απαιτούνταν πρόσθετα μέτρα, πλην της ρήτρας βιωσιμότητας στις επικουρικές και της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων. «Τα μέτρα 1,8 δισ. οφείλονται στη δική σας διαχειριστική ανικανότητα» είπε.

• Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να απολογηθεί στους πολίτες, επιμένει στη διχαστική ρητορική και δηλητηριάζει την κοινωνία με ταξικό μίσος. Επ’ αυτού έθεσε και το δίπολο μεταξύ οπισθοδρόμησης και προόδου, τοποθετώντας τον κ. Τσίπρα στο άκρο του λαϊκισμού και της στασιμότητας και τον ίδιο στην πλευρά της αλήθειας και των με κοινωνική ευθύνη μεταρρυθμίσεων.

• Προχώρησε σε αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ως λάθος της Ν.Δ. τη μη στήριξη του σχεδίου Γιαννίτση και σε «άνοιγμα» προς την Κεντροαριστερά, καθώς, μαζί με τις παρεμβάσεις Σιούφα και Πετραλιά, περιέλαβε το «ασφαλιστικό Κουτρουμάνη-Λοβέρδου» ως εξυγιαντικά του ασφαλιστικού συστήματος.

• Απέκλεισε τη στήριξη στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και αντιπρότεινε την απόσυρσή του. Πρότεινε τη διατήρηση του υφιστάμενου νόμου με τρία ταμεία (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων-επιστημόνων, ΟΓΑ) και, προκειμένου να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, συμψηφισμό οφειλών των αγροτών προς ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις και, κυρίως, άμεση ακύρωση των αυξήσεων, κόστους 150 εκατ., που δόθηκαν σε συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και περιορισμό των προσλήψεων ημετέρων στο Δημόσιο.

Κυρίως, δε, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάψει να υπονομεύει, στην πράξη, την οικονομία και το ασφαλιστικό, «Τον αντέχετε αυτό τον διάλογο ή θα φοβάστε αντιδράσεις από συγγενείς και φίλους;» σχολίασε δηκτικά τις τακτοποιήσεις ημετέρων ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω αντιδράσεων από την πτέρυγα ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, υπογράμμισε προς τον κ. Τσίπρα: «είστε υπό κατάρρευση και οδηγείτε για δεύτερη φορά την Ελλάδα σε αδιέξοδο, η χώρα δεν αντέχει νέα περιπέτεια». Απηύθυνε, δε, προσκλητήριο προς τους πολίτες, ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις εκλογές ή το δημοψήφισμα, να δώσουν από κοινού τη μάχη για να εξέλθει η χώρα από την κρίση. Προς αυτούς, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, θα πράττει το έργο της αλήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή