Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία προτείνει η Γεννηματά

Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία προτείνει η Γεννηματά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Χρήσιμη μόνο για τον «κάλαθο των αχρήστων» χαρακτήρισε η κ. Φώφη Γεννηματά την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, ενώ ζήτησε την έναρξη διαλόγου «από το μηδέν» και προανήγγειλε την αρνητική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κατά τη χθεσινή, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, η κ. Γεννηματά κατέθεσε, επίσης, μια σειρά προτάσεων για τον τρόπο που πρέπει να δρομολογηθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η κ. Γεννηματά διατήρησε αποστάσεις από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αναζήτηση εχθρών, παραπέμποντας και στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο. Εν συνεχεία, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ως την «πρώτη που σήκωσε την πλαστική σημαία του πολωτικού σχήματος “μνημόνιο -αντιμνημόνιο”», τη στιγμή μάλιστα που στο ίδιο μοτίβο κινείται και η σημερινή «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» ρητορική. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη πόλωση. Χρειάζεται σχέδιο» επισήμανε.

Η κ. Γεννηματά απέρριψε την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα περί ευθυνών των προηγούμενων κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι η σημερινή σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει το νέο ασφαλιστικό δεν οφείλεται στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος, αλλά στην υποχρέωση εξεύρεσης μέτρων δύο δισ. ευρώ , στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε στην απουσία οράματος, όπως είπε, του ασφαλιστικού και επισήμανε πως η πρόταση δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την εξεύρεση νέων πόρων. Εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ν.Δ., απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη. Υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. το 2010 καταψήφισε τον νόμο 3863, και πρόσθεσε: «όταν εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις η Ν.Δ. ήταν στις πλατείες με τον ΣΥΡΙΖΑ και έβγαζε αντιμνημονιακές κραυγές».

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την αντίθεσή της με την αύξηση των εισφορών σε εργοδότες και μισθωτούς, τονίζοντας ότι έτσι υπονομεύεται η ανταγωνιστικότητα. Αντιθέτως, πρότεινε περαιτέρω μείωση των εισφορών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατάργησή τους για τρία χρόνια, με δικαίωμα αναγνώρισης στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου. Πρότεινε, επίσης, τη γενίκευση της εφαρμογής του εργόσημου για όλους τους αγρεργάτες και την προώθηση νέας ρύθμισης με διασφάλιση καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τον ΟΑΕΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η κ. Γεννηματά απέστειλε χθες σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, επιστολή με την οποία ζητεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας της οικονομίας από το 2000 μέχρι και σήμερα. Αφορμή για την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά ήταν οι τελευταίες συνεντεύξεις του κ. Ι. Στουρνάρα και του κ. Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ, για τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε το δραματικό, πρώτο εξάμηνο του 2015.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή