Βούτσης: «Χρέος μας η επαφή με την ιστορία του Ολοκαυτώματος»

Βούτσης: «Χρέος μας η επαφή με την ιστορία του Ολοκαυτώματος»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μελέτη και η επαφή με την ιστορία του Ολοκαυτώματος, αποτελεί χρέος και καθήκον μας, όχι μόνο ως προς την αυτονόητη απόδοση τιμής στα εκατομμύρια των θυμάτων, αλλά και ως προς την ανάγκη διαπαιδαγώγησης της σημερινής και των μελλοντικών γενεών, ιδιαίτερα σήμερα που οι ναζιστικές ιδέες φαίνεται να βρίσκουν νέους οπαδούς», τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για τους Ελληνες Εβραίους, θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004, ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Ελληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για όσους με αλληλεγγύη και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

«Οφείλουμε  όλοι να σκεφτούμε καλά και το μονοπάτι που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, ιδιαίτερα τώρα που ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Ευρώπη. Ο καπνός των κρεματορίων ήταν η κατάληξη μιας πορείας που άρχισε με λόγια», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και πρόσθεσε: «Να στοχαστούμε γύρω από το καλό και το κακό που εκδηλώνονται στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας αλλά στις μικρές της καθημερινής ζωής. Ποτέ δεν θα λυτρωθούμε από το βάρος του παρελθόντος αν δεν έλθουμε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη βαρβαρότητα που εγγράφεται εντός της ιστορίας, ποτέ έξω από αυτήν». Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η απουσία αρκετών βουλευτών από την ειδική συνεδρίαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή