Δεσμεύσεις και αιχμές από Τσίπρα

Δεσμεύσεις και αιχμές από Τσίπρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έδωσε χθες ο πρωθυπουργός. Από το Ισραήλ, ο κ. Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα» και συμπλήρωσε ότι «μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα». Σχολιάζοντας τα πυρά Ευρωπαίων αξιωματούχων με αποδέκτη την Ελλάδα, είπε ότι «το blame game ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό».

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε αναφερθεί σε προσπάθεια επικοινωνιακής απομόνωσης της Ελλάδας, με αφορμή τα αρνητικά συμπεράσματα έκθεσης αξιολόγησης του μηχανισμού Σένγκεν, και επισήμανε ότι «η έκτακτη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική απ’ ό,τι σήμερα». Υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισαν σχετικά ότι «οι υποδομές και ο τεχνικός εξοπλισμός στα σημεία εισόδου και καταγραφής μεταναστών έχουν βελτιωθεί» και ότι πλέον στο Ανατολικό Αιγαίο λειτουργούν 68 συσκευές Eurodac. «Μετέωρο» χαρακτήρισε η κ. Γεροβασίλη και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης (relocation) που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου και, αναφερόμενη στη διαδικασία επιστροφών (απελάσεων), τόνισε ότι έχει «μηδαμινά αποτελέσματα», παρά τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και την Τουρκία. Πράγματι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι χθες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μόλις 414 πρόσφυγες, τη στιγμή που η συμφωνία προέβλεπε συμμετοχή στο πρόγραμμα 160.000 προσφύγων σε διάστημα δύο ετών.

Αρμόδιος Ελληνας αξιωματούχος είπε στην «Κ» ότι «από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν “ανοίξει” μόλις 595 θέσεις, ενώ 12 χώρες δεν μετέχουν καν στο πρόγραμμα και, αντίθετα, το υπονομεύουν». Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) σχολίασε στην «Κ» ότι «μια σειρά από παράγοντες, και όχι μόνο η καθυστέρηση στη χωροθέτηση των hοtspots, ευθύνεται για τη δυσλειτουργία του προγράμματος». Ανέφερε ενδεικτικά ότι οι δουλέμποροι συμβουλεύουν τους πρόσφυγες να μη μετέχουν στη διαδικασία, καθώς και ότι τα κράτη-μέλη θέτουν προϋποθέτεις για την αποδοχή-υποδοχή προσφύγων, όπως για παράδειγμα να μην υπάρχουν μεταξύ αυτών ασυνόδευτα ανήλικα, πολύτεκνες οικογένειες κ.ά. Στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία, τονίζεται ότι το διάστημα 30 Δεκεμβρίου-21 Ιανουαρίου η Ελλάδα έχει υποβάλει τρία διαδοχικά αιτήματα, τα οποία έχουν ικανοποιηθεί κατά το ήμισυ. Ενδεικτικά, την 30ή Δεκεμβρίου η Τουρκία ενέκρινε την επιστροφή 48 μεταναστών και αρνήθηκε την επιστροφή 38, ενώ αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι εκκρεμούν 49 αιτήματα που αφορούν 524 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή