Βαθμολογία βουλευτών στην προ ημερησίας

Βαθμολογία βουλευτών στην προ ημερησίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τόνοι που «χρωμάτισαν» την πρώτη σύγκρουση του πρωθυπουργού στη Βουλή με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το ασφαλιστικό, κατέστησαν σαφές πως οι επικείμενες κοινοβουλευτικές μάχες για την κυβερνώσα πλειοψηφία θα είναι κάτι περισσότερο από δύσκολες.

Την ίδια στιγμή, η επίσημη πρώτη για τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύτηκε από θετικά σχόλια στο Περιστύλιο, όχι μόνο μεταξύ των «γαλάζιων», αλλά και από βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κάτι το οποίο ήρθε ως συνέχεια θετικών δηλώσεων βουλευτών από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, και που ο πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστο: «Μας κάνετε κριτική και πόλεμο, και μάλιστα φυσικά σε συνεργασία με συνοδοιπόρους σας από το εκσυγχρονιστικό κέντρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως «απολάμβανε» το κλίμα, καθώς και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επικέντρωνε την αντιπαράθεσή του με τη Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του νέου αρχηγού της με συνεχείς στοχευμένες επιθέσεις: «Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής, κ. Μητσοτάκη» ανέφερε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας. Ενδεικτικό της διάθεσης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας; Το σχόλιό του, όταν μετά πολλές ώρες συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «έχουμε κουραστεί γενικώς». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε αμέσως: «Εγώ προσωπικά, κύριε πρόεδρε, αισθάνομαι πολύ ξεκούραστος και ανανεωμένος και καθόλου κουρασμένος». Ενώ, στην ουσιαστικά μία φορά που προσωποποίησε την κριτική του στον κ. Αλ. Τσίπρα, ανέφερε με καυστικό τρόπο: «Εσείς στα 33 σας πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεγήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων».

Σε προσωπικό τόνο και ο πρόεδρος του Ποταμιού, σήκωσε μία φορά το γάντι: «Μη συμπεριφέρεστε, κύριε πρωθυπουργέ, σαν μοναχός του Μεσαίωνα. Εχετε το χάρισμα, το μεγάλο χάρισμα να λέτε ψέματα και να μην κοκκινίζετε, αλλά να μην το παρακάνετε».

Την ίδια στιγμή, πάντως, κάποια «μικροπροβλήματα» έκαναν την εμφάνισή τους και στους κόλπους της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Το χαρακτηριστικότερο; Ενώ ο πρωθυπουργός από την πρωτολογία του κιόλας θέλησε να στείλει μήνυμα διαλλακτικότητας έναντι των κοινωνικών φορέων που μαζικά αντιδρούν στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό («Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο ήδη με κοινωνικές ομάδες για βελτιωτικές παρεμβάσεις. Εξετάζουμε δίκαια αιτήματα και παρατηρήσεις. Βεβαίως συζητάμε μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο ευάλωτων μεσαίων στρωμάτων, εκεί όπου πράγματι υπάρχουν επιβαρύνσεις τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε» είπε χαρακτηριστικά), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φάνηκε να κλείνει την πόρτα, περιορίζοντας το εύρος των πιθανών αλλαγών και λέγοντας τη λέξη «ενδεχομένως». Είπε συγκεκριμένα: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε αύξηση της μεταβατικότητας (για τους αγρότες), ενδεχομένως, σε διαπραγμάτευση προφανώς και με τους συνομιλητές μας διεθνώς».

Προβληματισμός

Τα σχόλια, τέλος, που γίνονται μετά τη συνεδρίαση στους κόλπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι εμφανώς προβληματισμένοι από τις εξελίξεις, ειδικά ενόψει των δύσκολων νομοθετημάτων που καλούνται να ψηφίσουν, καταδεικνύουν την ύπαρξη διάχυτου εκνευρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή