Διαχωριστικές γραμμές και πόλωση από Μαξίμου

Διαχωριστικές γραμμές και πόλωση από Μαξίμου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήματα σκληρής αντιπαράθεσης και πόλωσης έναντι του κ. Κυρ. Μητσοτάκη εκπέμπουν από το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη σύγκρουση του νέου προέδρου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό, στη Βουλή. Στο επιτελείο του κ. Αλ. Τσίπρα εκτιμούν ότι τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή αποτέλεσαν μια –πολύ χρήσιμη για τους πολίτες– υπενθύμιση των διακριτών απόψεων που υπάρχουν ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά πάνω σε κρίσιμα θέματα, που αφορούν τον πυρήνα των ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Σε αυτήν την καμπή, ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπου η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω των πολλαπλών ανοιχτών μετώπων, η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη επανέφερε στην επιφάνεια το μοναδικό ουσιαστικό δίπολο μεταξύ των παρατάξεων της προόδου και του συντηρητισμού. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να «χτίσει» πάνω σε αυτό το πολωτικό κλίμα, προσπαθώντας να διατηρήσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στα στρώματα των ψηφοφόρων που ήδη τον στηρίζουν και δεν ανήκουν στην ευμετάβλητη μερίδα των μετακινούμενων στο κέντρο, αλλά κινούνται κυρίως προς τα κεντροαριστερά.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η γραμμή που ακολούθησε στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης πρακτικά έθετε απέναντί του μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Χαρακτηρίζουν το σύνολο των προτάσεων του κ. Μητσοτάκη «θατσερικού τύπου» και του αποδίδουν ταύτιση με τους δανειστές. Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη, επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι ότι ερμηνεύει τα ζητήματα που προκύπτουν όχι με βάση την άποψη που έχουν γι’ αυτά οι πολίτες, αλλά με κριτήριο το τι λένε οι δανειστές. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, τόνιζαν από το Μαξίμου, ήταν «η μια πιο ολέθρια από την άλλη». Συγκεκριμένα ανέφεραν: Πρώτον, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Δεύτερον, ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε, όπως έλεγαν, να λάβει θέση στο ζήτημα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Τόνιζαν, μάλιστα, ότι επί τούτου οι εργοδοτικοί φορείς έχουν ήδη συμφωνήσει προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση. Τρίτον, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ, με τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες από την Ε.Ε. Τέταρτον, οι περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Και πέμπτον, έμμεση αλλά ασαφής, όπως έλεγαν, πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. για την ιδιωτική ασφάλιση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έπεισε καν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και επισήμαιναν ότι ήδη υπάρχουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις ρητορικές επιλογές του προέδρου της Ν.Δ. Από το επιτελείο του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη περί αριθμών και ανθρώπων λειτουργεί ως επιβεβαίωση για την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού. Εν προκειμένω από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι αναφέρονται στη φράση: «Δεν σας αρέσουν οι αριθμοί. Βλέπετε, εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για τους ανθρώπους, αλλά οι αριθμοί λένε την πραγματικότητα». «Θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε εμείς ως επιχείρημα. Αλλά το είπε αυτός», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή