ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα αντιδράσεων για τις τηλεοπτικές άδειες

thyella-antidraseon-gia-tis-tileoptikes-adeies-2120078

Αργά το βράδυ αναμενόταν η ψηφοφορία του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά ανεξαρτήτως αποτελέσματος θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικώς θα εφαρμοσθεί, δεδομένου ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που καλείται να τις προκηρύξει χρειάζεται την ψήφο των 4/5 της Βουλής για να συγκροτηθεί εκ νέου σε σώμα (η θητεία των σημερινών του μελών έχει λήξει). Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να εφεύρει και νέα νομικά τεχνάσματα για να ξεπεράσει την ανεξαρτησία που επιτάσσει το Σύνταγμα στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, έχοντας απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση η οποία και χθες την κατήγγειλε ότι «επιχειρεί εξόφθαλμα πλέον να ελέγξει την ενημέρωση (και) στα ιδιωτικά κανάλια».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, η Νέα Δημοκρατία μέσω των κ.κ. Μ. Βορίδη και Αννας Ασημακοπούλου ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας (δεν πέρασε) για την τροπολογία της κυβέρνησης να μεταφέρει στη Βουλή την αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών. Ο κ. Βορίδης κατήγγειλε μάλιστα τον αρμόδιο υπουργό Ν. Παππά ότι «προσπαθεί τώρα διά της πλαγίας οδού, της πλειοψηφίας στη Βουλή, να επιβάλει τη βούλησή του, επειδή κατάλαβε ότι η αρχική του πρόθεση να καταστήσει εαυτόν υπερκαναλάρχη εξέθεσε την κυβέρνηση», ενώ ο κ. Δένδιας αντιπρότεινε να επιστραφούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, δεσμευόμενος σε μια τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει την εκ νέου συγκρότησή του σε σώμα.

Το ίδιο θέμα προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Ευ. Βενιζέλο να προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται ενώπιον «του μεγαλύτερου θεσμικού σκανδάλου της πρόσφατης ιστορίας», και αυτό, όπως είπε, «θα γίνει ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης».

Της παρέμβασης Βενιζέλου προηγήθηκε μια απίστευτη λογομαχία του κ. Ανδ. Λοβέρδου με τον κ. Παππά. «Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας ούτε θα σας επιτρέψουμε να το κάνετε εδώ Πολωνία ή να μετατρέψετε σε χουντικό το Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Λοβέρδος και καθώς ο κ. Παππάς όρθιος στα υπουργικά έδρανα του φώναζε «θα έπρεπε να ντρέπεσαι», ο κ. Λοβέρδος συνέχισε στον ενικό: «Είσαι άσχετος και δεν θα τραμπουκίζεις εδώ. Πέντε χρόνια σας έχουμε υποστεί, είστε ενάντια στη Δημοκρατία και αυτό θα το πληρώσετε από τον ελληνικό λαό», είπε. Ο δε κ. Παππάς, όταν έλαβε τον λόγο, αξίωσε να πάρει πίσω τις εκφράσεις του ο κ. Λοβέρδος και είπε ότι «διαθέτουμε την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να σταματήσει η ντροπή που υπάρχει».

Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε και το Ποτάμι, το οποίο μέσω του κ. Χ. Θεοχάρη κατήγγειλε ότι «έχουν γίνει ήδη συζητήσεις επιχειρηματιών με την κυβέρνηση για τις νέες άδειες», ενώ ο κ. Βασ. Λεβέντης κάλεσε τον υπουργό να εξηγήσει «πώς είναι δυνατόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνονται τα κανάλια και εκείνος να θέλει να τα μειώσει».

Ανάλογους τόνους προκάλεσε και η έτερη τροπολογία του κ. Γ. Σταθάκη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία μεταξύ άλλων καθιερώνει το ασυμβίβαστο του μέλους της επιτροπής με τυχόν συγγένειά του (μέχρι γ΄ βαθμού) με βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Γεγονός που κατήγγειλε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης ως φωτογραφική διάταξη, καθώς αντιπρόεδρος της Ε.Α. είναι ο σύζυγος της κ. Νίκης Κεραμέως. Η δε τελευταία, όταν πήρε τον λόγο, έκανε μια πρόταση που δεν έλαβε καμία απάντηση από τον κ. Σταθάκη. «Καθιερώστε το ίδιο ασυμβίβαστο όχι μόνον στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές και θα είμαι εγώ εισηγήτρια», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/