Μουζάλας: «Πιθανό το Grexit από τη Σένγκεν»

Μουζάλας: «Πιθανό το Grexit από τη Σένγκεν»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν εκτιμά ότι είναι και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, «αυτή δεν είναι η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει διορία τριών μηνών για να μειώσει τις ροές μεταναστών.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχεται ότι η λειτουργία των hotspots έχει καθυστερήσει, αλλά τονίζει ότι τουλάχιστον τα τέσσερα από τα πέντε θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν ότι στη λειτουργία των hotspots εμπλέκονται και άλλα υπουργεία και υπηρεσίες που πρέπει να συντονιστούν για να προχωρήσει γρήγορα η προσπάθεια. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στην Κω λόγω των τοπικών αντιδράσεων, ενώ πίσω έχει μείνει και το hotspot στη Σάμο. Αντίστοιχα, λειτουργεί το hotspot στη Μυτιλήνη, ενώ σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμα και δύο ακόμα σε Λέρο και Χίο.

Στα νερά της Σάμου χθες τη νύχτα βυθίστηκε ακόμα μία βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες. Από την ιταλική ακτοφυλακή διασώθηκαν πέντε άτομα, υπολογίζεται όμως ότι περίπου 26 δεν τα κατάφεραν.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζει στην «Κ» ότι είναι απαραίτητο οι μεταναστευτικές ροές να σταματήσουν από την Τουρκία και να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εως σήμερα έχουν φύγει για εγκατάσταση σε άλλες χώρες 249 πρόσφυγες, ενώ 594 έχουν γίνει δεκτοί αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, επισημαίνει.

Την αγορά 1.150 οικίσκων (κοντέινερ) των 25 τ.μ., για την προσωρινή στέγαση υπηκόων τρίτων χωρών, αποφάσισε χθες το υπουργείο Υποδομών. Το υπουργείο θα διαθέσει 14,1 εκατ. ευρώ από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αγορά τους και ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ «για τη μεταφορά τους στους χώρους δημιουργίας ανοιχτών δομών φιλοξενίας ανά την επικράτεια». Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το αίτημα για την προμήθεια των κοντέινερ υπέβαλε η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στις 20 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, στη Λέσβο παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες –1.659 έφθασαν μόνο το τελευταίο 24ωρο–, ενώ η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία οπότε και δεν θα μπορέσουν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και στη Χίο επίσης έχουν εγκλωβιστεί περίπου 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Διαχείριση αποβλήτων

Χθες ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός παρουσίασε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνη σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από τις προσφυγικές ροές. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γαληνός, στα σχέδια του δήμου είναι η δημιουργία μουσείου στη Μυτιλήνη, στο οποίο θα αποτυπώνεται η προσφυγική κρίση, και μιας μικρής μονάδας μεταποίησης, η οποία θα χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες τα αντικείμενα αυτά (σωσίβια, βάρκες, παλιός ιματισμός κ.λπ.) για την παραγωγή προϊόντων όπως τσάντες, μπουφάν, στρώματα και άλλα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, το κόστος δημιουργίας της μονάδας αυτής εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ, με τον δήμο να αναζητεί κατ’ αρχήν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στη Λέσβο έχουν συγκεντρωθεί σήμερα περίπου 1.200 τόνοι σωσιβίων και άλλων υλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή