Ν.Δ.: Στήριξη στα εθνικά, κριτική για οικονομία

Ν.Δ.: Στήριξη στα εθνικά, κριτική για οικονομία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δίπολο «στήριξη στα μείζονα εθνικά ζητήματα» – «σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε οικονομία και κοινωνία» ισορροπεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των πρωτοφανών προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Χθες, μέσα από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα γραφεία της Συγγρού, αυτή η στάση της Ν.Δ. αποτυπώθηκε με ευκρίνεια: σκληρή γλώσσα για το ασφαλιστικό και το αγροτικό μέτωπο, χωρίς όμως να στηρίζονται οι αποκλεισμοί οδικών αρτηριών, μύδροι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των ανεξαρτήτων αρχών (ΕΣΡ, Επιτροπή Ανταγωνισμού) αλλά και, παράλληλα, αυτοδέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δώσει τη μάχη αποτροπής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Μπροστάρης αυτής της προσπάθειας μπαίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, πέραν της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Μουζάλα, θα μεταβεί την Τετάρτη στη Μυτιλήνη, προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspots καταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτίθεται να ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους ηγέτες και τους ομολόγους του των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Φεβρουαρίου. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων με όλη την ηγεσία του EPP, τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τους επιτρόπους Αβραμόπουλο και Μοσκοβισί και άλλους. Τρεις ημέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των ευρωπαϊκών κρατών για τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους πρέσβεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Κουμουτσάκος δεν απέφυγε να σχολιάσει την ιδεοληψία, αμηχανία και αδράνεια που επέδειξε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου (περί μεταναστών «που λιάζονται και μετά εξαφανίζονται») και του Π. Καμμένου (περί τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας), αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε, τελικά, δυσβάστακτες υποχρεώσεις, τις οποίες και αδυνατεί να εκπληρώσει. Ωστόσο σημείωσε πως η Ν.Δ., χωρίς να απεμπολήσει το δικαίωμα κριτικής, θα είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου και να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές και να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι όχι μόνον η Ελλάδα αλλά καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα μπορούσε μόνη να αντιμετωπίσει το ζήτημα, ενώ επανέλαβε ότι το πραγματικό σημείο αποτροπής είναι τα εδάφη της Τουρκίας και όχι προφανώς το Αιγαίο. «Το πρόβλημα είναι διεθνές.

Αφορά τη διεθνή κοινότητα, την Ε.Ε., αλλά και την Τουρκία, η οποία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ε.Ε. για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα, «δεν μπορεί η κυβέρνηση να δίνει λαβή για προφάσεις και πολύ περισσότερο για αποφάσεις που στρέφονται εναντίον της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή