Ο Φεβρουάριος, μήνας για την Κεντροαριστερά

Ο Φεβρουάριος, μήνας για την Κεντροαριστερά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πίεση στους ενδιάμεσους παίκτες των πολιτικών πραγμάτων είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο εκτυλίσσεται πλέον η συζήτηση ανάμεσα στους… «ενδιάμεσους». Ητοι τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ένας νέος διπολισμός μπορεί να αποφευχθεί αν δημιουργηθεί ένας τρίτος φορέας στον χώρο της πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς.

Πέρα από τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των κομματικών χώρων του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, φαίνεται ότι υπάρχει μια υπόγεια κινητικότητα και από τις δύο πλευρές, η οποία δεν εκδηλώνεται για λόγους τύπου, αλλά και ουσίας.

Οι επαφές δεν μπορεί να επισημοποιηθούν πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Ποταμιού. Εκεί, αναμένεται να φανεί ποια θα είναι η φυσιογνωμία του κόμματος και αν θα επικρατήσει η άποψη των στελεχών (όπως οι κ. Χ. Θεοχάρης, Ιάσων Φωτήλας και Αντιγόνη Λυμπεράκη) που τάσσονται υπέρ της άμεσης συνεργασίας με τη Ν.Δ., εκείνη όσων προέρχονται από την Κεντροαριστερά και τη θεωρούν φυσικό χώρο του Ποταμιού (όπως οι κ. Σπ. Λυκούδης και Γρ. Ψαριανός) ή, τέλος, του κ. Στ. Θεοδωράκη ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την αυτονομία του κόμματός του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι Κεντροαριστεροί του Ποταμιού, μπορεί να βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία της κ. Φώφης Γεννηματά για δημιουργία νέου κόμματος, ωστόσο επιφυλάσσονται, καθώς δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός «Pasok plus», όπου απλά θα επανενωθούν πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δίχως να κομίσουν κάτι νεότερο. Ο φόβος αυτός υπάρχει και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Εντονότερα, τον έχει εκφράσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φοβάται ότι αν η κινητοποίηση της κ. Γεννηματά αποτύχει, θα καταλήξει σε μια επανασυγκόλληση των κομματιών του παλαιού ΠΑΣΟΚ, δίχως κάποιο ουσιαστικά ενισχυτικό αποτέλεσμα. Αλλά και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, προ ολίγων ημερών εξέφρασε την ανοιχτή αντίθεσή του στην εκλογή προέδρου του νέου κόμματος από τη βάση, προτού οριστικοποιηθεί ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και τι μορφή θα πάρει η νέα Κεντροαριστερά.

Η ίδια η κ. Γεννηματά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις ή τις επιμέρους διαφωνίες. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να δρομολογηθούν οι πρώτες επαφές με σειρά από πρόσωπα του ευρύτερου χώρου, ανάμεσα στα οποία και το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Γ. Παπανδρέου. Παρότι δεν έχει ακόμη σημειωθεί επικοινωνία μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Παπανδρέου, είναι γνωστό ότι υπάρχει πολύ θετικό κλίμα στις επαφές με πρόσωπα όπως ο κ. Φιλ. Σαχινίδης, αλλά και άλλα πρόσωπα του παλιού «παπανδρεϊκού» στρατοπέδου. Στοίχημα για τη Χαρ. Τρικούπη είναι, επίσης, ο επαναπατρισμός στελεχών που έχουν αναφορά στην εκσυγχρονιστική περίοδο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ ενώπιον των ψηφοφόρων που βλέπουν θετικά την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντησή της με τον κ. Κ. Σημίτη, μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή