Το 48ωρο των ξένων επενδυτών στην Αθήνα

Το 48ωρο των ξένων επενδυτών στην Αθήνα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν πιο εμφατικοί στις παροτρύνσεις τους για προσήλωση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τα μεγάλα ξένα funds που είδαν την Παρασκευή τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Αισιόδοξοι μεν, αφού άλλωστε έχουν επενδύσει κυριολεκτικά δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και δικαιολογημένα δηκτικοί στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ο λόγος για τα επενδυτικά σχήματα των Prem Watsa, John Paulson και άλλων μεγάλων ξένων θεσμικών που τους συνόδευαν στο ταξίδι τους στην Αθήνα.

Οι επαφές ξεκίνησαν την Πέμπτη, οπότε και είδαν τις διοικήσεις των τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων στους οποίους έχουν τοποθετηθεί. Στα στελέχη της Eurobank μάλιστα ο Prem Watsa, ο ισχυρός άνδρας της Fairfax, μίλησε τόσο ενθαρρυντικά για τις προθέσεις του, που προκάλεσε το χειροκρότημα από σύσσωμο το ακροατήριο, όρθιο. Ομως, δεν ήταν μόνον ο Watsa εδώ. Στις επαφές παρόντες ήταν και ο John Paulson (Paulson & Co), ο Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), ο Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners), ο Samir Parekh (Capital), ο Ben Watsa (Lissom), ο Lawrence Chin (Mackenzie), ο Jamie Lowry (Schroder’s) και ο Daniel Pozen (Wellington).

Την Παρασκευή τα ραντεβού ξεκίνησαν νωρίς. Στις 8.30 το πρωί, στη «Μεγάλη Βρεταννία», είδαν πρώτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο μάλιστα συνομίλησαν περισσότερο από μιάμιση ώρα, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση που εξελίχθηκε. Ακολούθησε λίγο αργότερα, πάλι στη «Μεγάλη Βρεταννία», η παρουσίαση του Στέργιου Πιτσιόρλα για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Και εδώ η συνάντηση κράτησε ώρα. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για όλα σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου αλλά και για το κυοφορούμενο «νέο ταμείο των 50 δισ.».

Μετά είδαν τον πρωθυπουργό παρουσία και των Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η έμφαση εδώ ήταν η πορεία της αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, οι προϋποθέσεις για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος και η ευρύτερη πορεία της οικονομίας. Ο Prem Watsa μετά τις επαφές αυτές μίλησε για «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα» αλλά «με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια  και  μέσα  σε  ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας».

Οι παραπάνω ξένοι επενδυτές, έχοντας συμμετάσχει τόσο στην τελευταία όσο και στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εμφανίζουν πάντως για την ώρα σημαντικότατες λογιστικές ζημίες. Ο 65χρονος Prem Watsa, διά της Fairfax κατέχει το 17,29% της Eurobank, με βάση τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του ΤΧΣ. Μαζί του στη Eurobank είναι τοποθετημένος και ο Wilbur Ross, ενώ θέση 8,54% κατέχει και η The Capital Group. Η Fairfax κατέχει επίσης το 5,02% της Μυτιληναίος και το 61,978% της Grivalia Properties, ενώ έχει τοποθετηθεί στα Praktiker και εξαγοράζει τη Eurolife. O John Paulson κατέχει το 6,62% της Πειραιώς αλλά και το 7,32% της Alpha Bank όπως και το 9,99% της ΕΥΔΑΠ. Ο Ross έχει θέσεις κυρίως στη Eurobank αλλά και σε άλλους ομίλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή