Ντράγκι: Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο

Ντράγκι: Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ενδεχόμενη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος Μάριο Ντράγκι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε την ετήσια Έκθεση της Τράπεζας για το 2014.

Παράλληλα, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της Έκθεσης, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2014, κρίνοντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν τότε, ήσαν αποτελεσματικά στο να οδηγήσουν σε ευρεία χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης, τόνωση της τραπεζικής πίστης και τελικά, σε στήριξη των διαδικασιών ανάκαμψης της ευρωζώνης· αποδείχθηκαν ωστόσο ανεπαρκή σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυτά, «η ευρωζώνη θα είχε καθαρά οδηγηθεί πέρυσι σε αποπληθωρισμό και οι τιμές θα είχαν κατακρημνισθεί ακόμα ταχύτερα – η δε ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη» υπογράμμισε.

Χωρίς την πολιτική τόνωσης, υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος, με την ποσοτική χαλάρωση να μην πλησιάσουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Γι' αυτό αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική, μειώσαμε και πάλι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από πλευράς της ΕΚΤ στο -0,3% και η καταληκτική προθεσμία για τις αγορές κάθε μήνα, προβλέπεται για τα τέλη Μαρτίου 2017, ενώ παράλληλα θα επανεπενδύσουμε τις βασικές πληρωμές από τα αποκτηθέντα στοιχεία ενεργητικού, μόλις ωριμάσουν και για όσο χρειασθεί, εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε στη συνέχεια ότι συχνά αλλάζουν τα δεδομένα, τόσο αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη όσο και αυτά για τους κινδύνους ύφεσης, αλλά και αυτά που αφορούν την ανασφάλεια σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών.

Αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον δεν απέκλεισε την πιθανότητα αναθεώρησης των επιλογών της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα:

«Στην τελευταία συνεδρίαση, τον Ιανουάριο, κρίναμε ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί αναθεώρηση, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός της νομισματικής μας πολιτικής στις αρχές Μαρτίου, όταν οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις θα είναι στη διάθεσή μας» τόνισε.

Παρ' ότι η «ΕΚΤ θα συμβάλει ενεργά στην συνέχιση της ανάκαμψης», ο Μ. Ντράγκι υποστήριξε ότι «ελλοχεύουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολιτική της». Πρόκειται για προκλήσεις από την παγκόσμια κατάσταση του χρηματοοικονομικού συστήματος, από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών, αλλά και από την πολιτική αστάθεια σε σχέση με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (σ.σ. ειδικά τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ή Brexit), υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.

Σχετικά με τις παγκόσμιες συνθήκες, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως οι αναπτυξιακές προοπτικές βελτιώνονται αργά αλλά σταθερά για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όχι όμως και για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου συμβαίνει το αντίθετο.

Η ανάπτυξη βρίσκεται ιστορικά χαμηλά, οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους – στοιχεία που αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Θα χρειασθεί ανθεκτικότητα για τις οικονομίες της ευρωζώνης, δήλωσε.

Μια άλλη πρόκληση είναι «η μη τελική ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τα επεισόδια κόπωσης που παρατηρήθηκαν το δεύτερο ήμισυ του 2015». Για ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημείωσε ο κ. Ντράγκι, απαιτούνται παράλληλες προσπάθειες με την ολοκλήρωση των εργασιών στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών. Απαιτείται επίσης ένα βασικό απόθεμα για το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης, ώστε να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία του, και ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

Σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών, ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε «την πλήρη συμμόρφωση» με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη που υπάρχει στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και την αειφορία των δημοσιονομικών» είπε και κατέληξε: «Με την κυκλική ανάπτυξη της ευρωζώνης, θα πρέπει να συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας με αποτελεσματικές πολιτικές, για να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον παρέχοντας τις απαιτούμενες δημόσιες υποδομές» κατέληξε ο Μ. Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή