Αντιμέτωπος με πολλαπλά μέτωπα ο Τσίπρας

Αντιμέτωπος με πολλαπλά μέτωπα ο Τσίπρας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος παραμένει η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας χθες. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών προκαλεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μια σειρά από ζητήματα, όπως το θέμα των «κόκκινων» δανείων, οι αλλαγές στο φορολογικό κ.ά., που είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό να κυριαρχούν στην επικαιρότητα, αναδύονται εκ νέου στο προσκήνιο, προδιαγράφοντας ακόμα πιο βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση και μεγαλύτερες αντιδράσεις στην κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες, μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας, να επισημάνει τη σημασία που προσδίδουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Ουσιαστική προϋπόθεση για τα παραπάνω (σ.σ. την απελευθέρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του κόστους του χρήματος) αποτελεί το θετικό και έγκαιρο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού, του ζητήματος του δημοσίου χρέους και την επιστροφή του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας ουσιαστικά τον «οδικό χάρτη» για την παροχή ανάσας ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, όπως τουλάχιστον τον προσδιορίζει η κυβέρνηση. Βεβαίως, κομβικό σημείο σε όλα αυτά είναι ο χρόνος. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ο ίδιος μιλάει πάντοτε για «έγκαιρη» ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως, σε σχέση με τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ενδιάμεσων βημάτων ήδη έχει ανατραπεί και καταγράφονται καθυστερήσεις, οι οποίες είναι μάλλον πιθανότερο να παραταθούν από την έναρξη της αξιολόγησης και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Δυσμενές κλίμα

Την ίδια στιγμή, το μέτωπο για το ασφαλιστικό, με αιχμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, παραμένει ισχυρό. Μάλιστα, η προοπτική να κλιμακώσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, κάτι που κατέστησαν σαφές χθες, προδιαγράφει ακόμη πιο δυσμενές κλίμα. Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι τα περιθώρια συνεννόησης με τους αγρότες είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς οι όποιες προσπάθειες έγιναν έως τώρα έπεσαν στο κενό. Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού προς τους αγρότες για διάλογο παραμένει σε ισχύ. Φαίνεται, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, τα περιθώρια ελιγμών και υπαναχωρήσεων σε σχέση με την πρόταση που τους έχει υποβάλει η κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών και όχι μόνο συναντήσεων, πρόκειται να δει σήμερα στο Μαξίμου την κ. Φώφη Γεννηματά και τον κ. Φ. Κουβέλη.

Η κυβέρνηση, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, εμφανίζεται ανυποχώρητη από την «κόκκινη» γραμμή που έχει θέσει, να μη δεχθεί, δηλαδή, μειώσεις σε κύριες συντάξεις. Αυτό αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, μια και από την πλευρά των εταίρων, και ιδιαίτερα του ΔΝΤ, το σχετικό ζήτημα επανέρχεται. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για την τελική έκβαση του θέματος αυτού, καθώς, όπως αναφέρουν, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή