Χωρίς εκπτώσεις η ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ

Χωρίς εκπτώσεις η ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματευτικό χαρτί για την επίτευξη εσωτερικών και εξωτερικών στόχων τους επιχειρούν να μετατρέψουν την προσφυγική κρίση τα Σκόπια. Ετσι, στη δημόσια συζήτηση ανοίγει σιγά σιγά ζήτημα «ανταλλαγής» της στάσης της ΠΓΔΜ στην προσφυγική κρίση με ευνοϊκότερη αντιμετώπιση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης του αιτήματος για παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στην οποία αντιτίθεται (και) η Ελλάδα λόγω ονομασίας.

Σε αυτό το πνεύμα δημοσίευμα του περιοδικού «Ρεπούμπλικα» των Σκοπίων μιλάει για «αδικία που έχει διαπράξει η Ευρωπαϊκή Ενωση με το να μην έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» και προσθέτει ότι η ΠΓΔΜ «θα έχει πλέον την ευκαιρία να αποδείξει πως είναι ένα καλά οργανωμένο κράτος που μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις, ενώ, αντίθετα, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Frontex θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί η Ελλάδα όταν πρέπει να εφαρμοστεί οποιαδήποτε συμφωνία».

Στο ίδιο άρθρο εξαπολύεται επίθεση εναντίον του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, γιατί «δήλωσε ότι δεν κατανοεί πώς μια χώρα μπορεί να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, λησμονώντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ελλάδα στην ΠΓΔΜ το 1993».

Ωστόσο, τις προσδοκίες των Σκοπίων να «ανταλλάξουν» τη στάση τους στο προσφυγικό με ευρωπαϊκή «επιείκεια» στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έσπευσε να διαψεύσει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου που προκλήθηκε για ακόμη μία φορά με αφορμή τις εξαγγελθείσες για τα τέλη Απριλίου πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Δεν υπάρχουν πολιτικές εκπτώσεις στη διαδικασία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε στην ιστοσελίδα (στη σλαβομακεδονική γλώσσα) της Deutshe Welle, ερωτηθείς σχετικά με το αν οι Βρυξέλλες προτίθενται «να κάνουν τα στραβά μάτια» επ’ αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή