Συγκλίσεις, εκκρεμότητες στο Κυπριακό

Συγκλίσεις, εκκρεμότητες στο Κυπριακό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια λεπτή φάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού ακριβώς βρίσκεται η διαδικασία και στο πλαίσιο αυτό τους παρέδωσε το έγγραφο που ανέγνωσε ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Νταβός, παρουσία και του Μουσταφά Ακιντζί. Παρόλο που όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου «δεσμεύτηκαν» να μη διαρρεύσει το έγγραφο, τελικά αυτό δημοσιεύθηκε, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος θα ξανασκεφτεί την πρόταση, που τέθηκε από όλα τα κόμματα και στην οποία συναίνεσε, να δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, εκνευρισμένος κατήγγειλε ότι «εκείνος που έκανε τη διαρροή είναι ανεύθυνος».

Στο έγγραφο, που είχε την έννοια τόσο της καταγραφής των μέχρι στιγμής δεδομένων όσο και της ενημέρωσης του Μπαν Κι Μουν, ο Κύπριος πρόεδρος σημειώνει ότι για να υπερψηφισθεί η συμφωνία στα δημοψηφίσματα που θα διενεργηθούν, θα πρέπει από την πρώτη μέρα της λύσης να υπάρχουν άμεσα οφέλη για τους Τουρκοκύπριους (συμμετοχή στην κυβέρνηση, άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων, νόμιμη λειτουργία τραπεζών και απευθείας εμπόριο) και αντιστοίχως, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, να επιστραφούν άμεσα στους Ελληνοκύπριους η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, η νεκρή ζώνη και οι μη κατοικήσιμες περιοχές. Τονίζει, δε, ότι από την πρώτη μέρα της λύσης θα πρέπει ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων να αποχωρήσει.

Καταγράφονται οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε τομείς όπως είναι ο διαμοιρασμός εξουσιών, το περιουσιακό, η οικονομία και τα θέματα της Ε.Ε, ενώ προκύπτει πως οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην ουσία σε ό,τι αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, οι οποίες αναπόφευκτα συνδέονται με το περιουσιακό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αλλά και χρονοδιαγράμματα τόσο για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων όσο και της εφαρμογής άλλων πτυχών της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, τονίζεται η ανάγκη να αποφευχθούν ασάφειες σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση της λύσης, το κόστος της επανεγκατάστασης, το κόστος των αποζημιώσεων, το κόστος που σχετίζεται με άλλες πτυχές της εφαρμογής της λύσης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ομοσπονδιακού Κράτους, όπως και η ίδρυση των διαφόρων ομοσπονδιακών οργανισμών και θεσμικών οργάνων, η δημιουργία Ταμείων για τα πιο πάνω: α. Δωρεές – διεθνής διάσκεψη δωρητών, β. Εγγυήσεις για τα δάνεια που θα χρειαστούν, γ. Τρόποι αποπληρωμής των δανείων που θα χρειαστούν.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει τον κ. Μπαν ότι «παρά την περί αντιθέτου ελπίδα μας, δεν θα παρουσιάσουμε μια εικόνα η οποία δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και θα αποφύγουμε να δημιουργήσουμε προσδοκίες ότι είμαστε πολύ κοντά στη λύση» και υπογραμμίζει ότι θα χρειαστεί προσεκτική δουλειά, η οποία θα διαρκέσει μήνες ώστε «να παρουσιάσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο στον λαό, χωρίς ελλείψεις, κενά, ασάφειες» διαφορετικά, σημειώνει, ελλοχεύει ο κίνδυνος απόρριψής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή