ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Δεν θα είναι αιφνιδιάστικες ενδεχόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο

gre1609300_25299862

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση αιφνιδιασμού σε ό,τι αφορά στο θέμα του εκλογικού νόμου, αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Πρόθεση του υπουργείου είναι η σε βάθος διαβούλευση με τους ανάλογους φορείς αλλά και την κοινωνία, αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία για την αλλαγή σε οποιαδήποτε κατεύθυνση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου.

«Οι ενδεχόμενες αλλαγές δεν θα πραγματοποιηθούν, σε καμία περίπτωση, σε προεκλογική περίοδο, για να μην υποκύψουν σε μικροπολιτικές πρακτικές με σκοπό την εκμετάλλευση για ψηφοθηρικούς λόγους», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών και προσθέτει ότι «σκοπός του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικότητας».

Ως προς τα ζητήματα που θα ανοίξουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο υπουργός αναφέρει ότι «όλα τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι, και το θέμα των μεγάλων περιφερειών και το μπόνους των 50 εδρών» και δεσμεύεται ότι «σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο δεν θα εκμεταλλευθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα ακούσει με μεγάλη προσοχή τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικαιότερου εκλογικού νόμου».

Τέλος, όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, σημειώνεται ότι το υπουργείο μελετά τρόπους θεσμικής και τεχνολογικής αναβάθμισής του.

Ωστόσο, ενόψει του χαρακτήρα των εθνικών εκλογών ως κορυφαίας θεσμικής δημοκρατικής διαδικασίας, κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου θα έχει ως πρώτο στόχο την ασφάλεια της ψηφοφορίας, την εγκυρότητα του αποτελέσματος και βέβαια την εξοικονόμηση χρηματικών και ανθρώπινων πόρων.